
Griffie en eigen fractie zijn belangrijkste hulptroepen van raad
Raadsleden beschouwen zowel de griffie als de eigen fractie als de belangrijkste ondersteunende partijen binnen de raad. Bij 36 procent van de raadsleden staat de griffie op de eerste plaats, terwijl 35 procent de fractie als de belangrijkste hulptroep ziet. De griffier wordt door 24 procent van de raadsleden als de belangrijkste ondersteuner genoemd. De rekenkamer wordt niet vaak als nummer één genoemd, maar staat wel in 40 procent van de top 3 van raadsleden.
Dit blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, uitgevoerd door Invior in mei 2024, onder meer dan 1.100 raadsleden. Mede op basis van de bevindingen uit het onderzoek zijn artikelen geschreven die zijn samengebracht in het boek Sterke Raad, dat deze week zal worden gepubliceerd.
Ondersteuning van rekenkamer
Raadsleden geven aan dat de rekenkamer het beste kan ondersteunen door te controleren of beleid effectief, efficiënt en zorgvuldig is uitgevoerd. Toch vindt een kwart van de raadsleden het belangrijker dat de rekenkamer onderzoek doet naar onderwerpen die belangrijke kwesties op de agenda zetten. Een vijfde van de raadsleden hecht vooral waarde aan het feit dat de rekenkamer inzicht biedt in complexe documenten en dossiers. Over de vraag of de rekenkamer uitsluitend onderzoek zou moeten doen naar onderwerpen die door de raad zijn aangedragen, zijn de meningen verdeeld: de voor- en tegenstanders vormen even grote groepen.
Positie ombudsman onder raad
Raadsleden geven de voorkeur aan een positie van de ombudsman die rechtstreeks onder de gemeenteraad valt of bij de griffie. Slechts tien procent van de raadsleden zou de ombudsman liever onder de burgemeester geplaatst zien, terwijl negen procent de voorkeur geeft aan plaatsing onder het college van B&W of de gemeentesecretaris. Een andere groep raadsleden pleit voor een ombudsman die volledig onafhankelijk en zelfstandig opereert.
Tevredenheid over burgemeester als voorzitter
Raadsleden zijn over het algemeen positief over de rol van de burgemeester als raadsvoorzitter. De helft is zeer tevreden, terwijl 35 procent aangeeft een beetje tevreden te zijn. Ze zijn vooral positief over het bewaken van de bestuurlijke integriteit (82%), het bewaken van de kwaliteit van besluitvorming (76%) en het vertegenwoordigen van de raad (75%). Raadsleden zijn echter kritischer over het vermogen van de burgemeester om individuele raadsleden te coachen, waarbij 38 procent aangeeft hierover ontevreden te zijn. Ook over het stimuleren van het politieke debat is er enige ontevredenheid, 33 procent van de raadsleden is hierover niet tevreden.
Meer informatie
Voor het onderzoeksrapport van Invior, klik hier.