Groningen experimenteert met Open Raad

Groningen experimenteert met Open Raad

De raad van Groningen houdt een Open Raad. Niet de raadsleden bepalen dan de agenda van de gemeenteraad maar de inwoners van Groningen zelf. Inwoners kunnen op 12 november hun ideeën voor de wijk, straat of hele stad vertellen. Vervolgens kunnen raadsleden deze plannen adopteren, meedenken en helpen om ze eventueel uit te voeren. Dit is een idee vanuit de gemeenteraad zelf.

De raad nodigt inwoners uit Groningen uit om met ideeën naar de Open Raad in het stadhuis te komen. ‘’Een mooi creatief plan om de contacten tussen wijkbewoners te bevorderen of een spannend idee om de stad nog beter op de kaart te zetten. Kom maar op met goede ideeën die de stad beter en leuker kunnen maken’’, geeft raadslid Diederik van der Meide als voorbeelden.

Hoe werkt het?

Inwoners houden een presentatie over hun plan waarna er gestemd wordt om te kijken hoe de gemeenteraad er over denkt. Als raadsleden positief over het plan zijn, kunnen ze het adopteren. Dit houdt in dat raadsleden samen met de initiatiefnemers kijken hoe het plan kan worden vormgegeven. Als er geen meerderheid is maar sommige raadsleden toch iets in het idee zien, kunnen zij het zelf adopteren om te kijken wat er eventueel mogelijk is.

Een experiment

De Open Raad is geen officiële raadsvergadering, maar een experiment. Het is een nieuwe vorm om goede ideeën van inwoners een kans te geven. “We komen als raadsleden al in de wijken voor het contact met de Stadjers. Maar de inwoners zijn ook van harte welkom op het stadhuis. Met de Open Raad in het stadhuis midden in de stad bieden we de Stadjers een nieuw podium. De Open Raad is een nieuwe manier om naar de Stad te luisteren’’, legt van der Meide uit.

Meer informatie 

De Open Raad vindt plaats op de laatste dag van Let’s Gro, een driedaagse manifestatie over de toekomst van de stad Groningen. Er is plaats voor tien ideeën maar alle inwoners van Groningen zijn welkom om naar alle plannen te luisteren en de stemming bij te wonen. Daarnaast is de Open Raad live te volgen op internet via www.groningen.nl/gemeenteraad. Gelijksoortige experimenten vonden recentelijk ook plaats in Den Haag, Utrecht en Almere, zie: inwoners pitchen ideeën bij gemeenteraad