HerfstRaad met ProDemos: samen kennis opdoen in het herfstreces

HerfstRaad met ProDemos: samen kennis opdoen in het herfstreces

Na het succes van de ZomerRaad is er tijdens het komend najaarsreces op woensdag 23 oktober de HerfstRaad. De HerfstRaad is een inspirerende dag om u optimaal voor te bereiden op de begrotingsbehandelingen die na het najaarsreces plaatsvinden.

De HerfstRaad is een initiatief van ProDemos en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. In het ochtendgedeelte besteden we aandacht aan het begrotingsproces en de mogelijkheden om als raadslid invloed uit te oefenen op de gemeentefinanciën. Daarbij besteden we speciale aandacht aan jeugdzorg en krijgt u handvatten om zicht te krijgen op jeugdzorg.

In de middag gaan we vooral aan de slag met debatvaardigheden. U krijgt inzicht in het voeren van een goed politiek debat en overtuigd een standpunt innemen.

Voor wie?

De HerfstRaad is bedoeld voor raadsleden en voor commissie-/burgerraadsleden. Het programma is extra interessant voor fractievoorzitters en woordvoerders financiën, maar ook voor ‘gewone’ raadsleden is een leerzaam en inspirerende dag!

Praktische informatie

 • Datum: Woensdag 23 oktober
 • Locatie:  Stadhuis Amersfoort, Stadhuisplein 1
 • Tijd:   09:30 tot 16:30 uur
 • Kosten: gratis

Programma

 • 09.00 – 09.30 Ontvangst
 • 09.30 – 11.00 Gemeentefinanciën – Marco Kramer

Als raadslid staat u voor keuzes. De ruimte is vaak mede afhankelijk van de financiën. Hoe en op welke momenten komt relevante informatie beschikbaar? Waar heeft de raad invloed en waar niet? Deze workshop geeft inzicht in uw mogelijkheden als raadslid. Immers: de begroting is niet meer het privilege van financieel deskundigen en de gemeentefinanciën zijn te belangrijk om aan specialisten over te laten.

 • 11.00 - 11.15 Korte pauze
 • 11.15 – 12.45 Sturen op jeugdzorg

De jeugdzorg is sinds 2015 een verantwoordelijkheid van de gemeenten en dus ook van de gemeenteraad. Tekorten, dreigende wachtlijsten, vele samenwerkingspartners; het is taaie materie. Tijdens deze workshop krijgt u verschillende tips en handvatten om zicht te krijgen op de jeugdzorg. Ook wordt er ingaan op uw rol als raadslid. Uw eigen ervaringen en behoefte aan ondersteuning staan op deze workshop centraal.

 • 12.45–13.30 Lunch
 • 13.30–16.00 Effectief raadslid – DebatNL

Tijdens deze workshop werk je aan vaardigheden om slagvaardig te reageren en te interrumperen in debatten. Je krijgt inzicht in het voeren van een goed politiek debat en overtuigend een standpunt innemen

 • 16.00 Borrel

Aanmelden

Aanmelden voor deze dag kan via het online aanmeldformulier.

Meer informatie

Mocht u vragen hebben over de HerfstRaad, dan kunt u contact opnemen met Nanette Kistemaker via n.kistemaker@prodemos.nl en Gerhard Brunsveld, via gerhard.brunsveld@raadsleden.nl.