Hoe verklein je de afstand tussen raadsleden en ambtenaren?

Hoe verklein je de afstand tussen raadsleden en ambtenaren?

De relatie tussen ambtenaren en raadsleden is vaak te groot. Ambtenaren weten niet hoe ze moeten omgaan met de vragen van raadsleden. Raadsleden stellen op hun beurt weer vragen aan wethouders en gemeentesecretarissen terwijl de ambtenaren het antwoord paraat hebben. Kortom hoe verklein je de afstand en verbeter je de relatie tussen raadsleden en ambtenaren?

In Enschede krijgen alle 39 raadsleden deze maand een ambtenaar als buddy. Het doel van dit buddyproject is om de relatie tussen ambtenaren en raadsleden te verbeteren. Verder worden raadsleden wegwijs gemaakt binnen de organisatie. Het aantreden van een nieuwe raad is een logisch moment om te starten met dit project.

‘De ambtelijke buddy is gekoppeld op basis van een persoonlijke klik. Het duo moet zelf invulling geven aan de relatie, omdat het gaat om maatwerk. Het uitgangpunt voor de ontmoetingen is dat er tussen ambtenaar en raadslid geen politiek wordt bedreven, aldus Cindy Keizer, raadsondersteuner bij de griffie van de gemeente Enschede.

Voor het gehele artikel "Ieder raadslid een buddy" uit Republic klik hier.