Hoe ziet de toekomst van het raadslidmaatschap eruit?

Hoe ziet de toekomst van het raadslidmaatschap eruit?

Het raadslidmaatschap is constant in ontwikkeling maar hoe ziet de toekomst van het raadslidmaatschap eruit? Hoe ziet bijvoorbeeld de relatie van de raad met de burger eruit en welke invloed heeft digitalisering op de gemeenteraad? Tijdens de Raadsacademie van 21 november gaan we over deze en meer vragen in gesprek met wetenschappers, experts en raadsleden.

Het raadswerk is aan verandering onderhevig. Zo wordt er steeds meer aandacht besteed aan burgerparticipatie, meer bij gemeenschappelijke regelingen ondergebracht en dan zijn er nog de gevolgen van digitalisering voor bijvoorbeeld de informatievoorziening aan de raad. Dit heeft ook gevolgen van de positie van de raad. Maar welke kant gaat het op en hoe ziet het raadslidmaatschap van de toekomst eruit. Daar gaan we over in gesprek op de Raadsacademie van 21 november.

Tijdens deze online Raadsacademie zal Hansko Broeksteeg, universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit, zijn visie geven op de toekomst van het raadslidmaatschap. Daarnaast is er de keuze uit een drietal workshops. Zo kunt u kiezen voor een workshop over de rol van de raad in de regio. Voor veel raadsleden is het lastig om grip te krijgen op de vele regionale samenwerkingsverbanden waar zij mee geconfronteerd worden. Tijdens deze workshops gaan we met elkaar in gesprek over hoe de toekomst van de raad er in de regio uitziet en hoe u ervoor kunt zorgen dat u hier meer greep op houdt.

Daarnaast is er aandacht over de veranderende relatie tussen burgers en de raad. U krijgt hier concerete handvatten en best practices over de vraag hoe je effectieve burgerparticipatie kunt organiseren. Ook is er aandacht voor de groeiende digitalisering en de gevolgen hiervan voor de positie van de raad. Hoe beinvloed dit bijvoorbeeld de informatievoorziening en -positie van de raad en hoe zorg je ervoor dat je niet overspoeld wordt met informatie? 

Meer informatie

Deze sessie vindt digitaal plaats. Aanmelden is geheel kosteloos en kan hier: Raadsacademie 21 november. Hier kunt u tevens de workshop van uw voorkeur aangeven.