"Hulptroepen zijn er om de bijdrage daaraan te versterken."

"Hulptroepen zijn er om de bijdrage daaraan te versterken."

’’Als raadslid hoef je niet alles zelf te doen. Je kunt gebruik maken van hulptroepen, instanties die er zijn om de raad te ondersteunen. Het algemeen belang is ermee gediend als raadsleden zo goed mogelijk gebruik maken van de hulp van de griffier, de rekenkamer en verschillende commissies. De ruimte die hulptroepen bieden, kunnen raadsleden gebruiken om te sparren.’’

Om een sterke raad te zijn, is het van belang dat raadsleden zich bewust zijn over hun eigen rol en positie. De Raadsledengids staat in het teken om raadsleden te helpen in inzichten, ervaringen en instrumenten om het raadswerk beter op te pakken en in te vullen. Raadsleden vertellen in de Raadsledengids over de belangrijkste tips die ze kunnen meegeven en hoe zij actief zijn als raadslid. Zo geeft raadslid Menne Kamminga in de Raadsledengids 2023 een aantal tips:

Sta zakelijk in de wedstrijd. Het gaat er niet om dat je koppen laat rollen, wel dat het besturen van een gemeente zuiver geschiedt. Hulptroepen zijn er om de bijdrage daaraan te versterken.

‘‘Sommige hulptroepen zijn dienstbaar aan de raad, maar hebben de ook de vrijheid om zelfstandig te handelen, bijvoorbeeld de rekenkamer. Zorg dat je daarover goed met elkaar van gedachten wisselt hierover, zodat je argumenten kan inbrengen waarom je bepaald onderzoek wel of niet belangrijk vindt.”

Meer informatie

Benieuwd naar de Raadsledengids 2023? Klik dan hier.

Voor meer informatie over leren en opleidingen zie de opleidingenpagina op de website van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Raadsleden die geen lid zijn en een exemplaar willen hebben van de Raadsledengids 2023 kunnen die aanvragen via info@raadsleden.nl