Instrument voor Nijmeegse Raad wint Goudvink

Instrument voor Nijmeegse Raad wint Goudvink

De Rekenkamer van de gemeente Nijmegen heeft de Goudvink gewonnen voor het rekenkamerrapport over de Lokale Lastenmeter. De Goudvink is de is de prijs van de Nederlandse Vereniging voor Rekenkamers & Rekenkamercommissies (NVRR) voor het beste rekenkamerrapport van het jaar.

Raadsleden kunnen met de Lokale Lastenmeter op een virtuele manier zien wat de effecten zijn van de voorstellen van het college op bepaalde groepen Nijmegenaren. Daarnaast kunnen de raadsleden met deze tool de effecten zien van de plannen die zij zelf maken.

De Lastenmeter werd in november 2014 gelanceerd met de mogelijkheid om voor een aantal typen huishoudens in beeld te krijgen wat de hoogte van de gemeentelijke lasten is. Ook kunnen de totale opbrengsten per belasting voor de gehele stad en de huidige verdeling van deze lasten worden bekeken. In de nieuwste versie zijn bovendien ook bedrijven opgenomen. Het is mogelijk om te zien wat de veranderingen in tarieven betekenen voor bedrijven en de gemeentelijke begroting.

Uitbreiding

De Lastenmeter is ondertussen ook bij een aantal andere gemeenten in gebruik genomen. De gemeenten Deventer, Hollands Kroon, Landgraaf, Lingewaard, Overbetuwe en Tilburg hebben zich aangesloten bij de Woonlastenmeter van de Rekenkamer Nijmegen. Wie de Lokale Lastenmeter ook wil raadplegen kan dat hier doen.