Jongste burgerraadslid van Nederland geïnstalleerd

Jongste burgerraadslid van Nederland geïnstalleerd

Vandaag is Hilde Versprille geïnstalleerd als burgerraadslid voor de ChristenUnie-SGP fractie in Noordoostpolder. Versprille is 22 april 18 jaar oud geworden en daarmee het jongste burgerraadslid van Nederland.

De 18-jarige Versprille uit het dorp Kraggenburg volgt een opleiding tot Onderwijsassistent in Kampen. "Onderwijs spreekt me aan. In de raadscommissie Samenleving wil ik aan de slag met de onderwijstaken van onze gemeente. Ook sta ik onze raadsleden bij op grote onderwerpen als de toekomst van onze jeugdzorg."

Meepraten in de raadscommissie

Een burgerraadslid spreekt mee in de maandelijkse commissievergaderingen van de gemeenteraad en ondersteunt de gemeenteraadsleden bij hun werkzaamheden. In veel gemeenten is het een vereiste dat burgerraadsleden op de lijst hebben gestaan bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. In de gemeente Noordoostpolder is dit echter niet het geval; Versprille was dan ook geen kandidaat.

Dilemma's als jong raadslid

Als jong raadslid ben je er niet alleen voor jongeren in de gemeente, al zetten veel jonge raadsleden zich wel in het bijzonder hiervoor in. Op de Dag voor de Lokale Democratie 2018 hield de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden een deelsessie voor en over jonge raadsleden waarin de dilemma's

Lees hier het verslag terug van die deelsessie.