Klaar voor vier jaar: Rotterdam, Assen en Sluis

Klaar voor vier jaar: Rotterdam, Assen en Sluis

Wil je als raadslid of kandidaat-raadslid na de raadsverkiezingen een goede start maken, dan mag je de extra bijeenkomsten in november, december en januari niet missen! De eerstvolgende bijeenkomsten onder het motto "Klaar voor 4 jaar!" zijn zaterdag 9 december in Rotterdam, maandag 11 december in Assen en woensdag 13 december in Sluis. 

De bijeenkomsten voor raadsleden en kandidaat-raadsleden worden gehouden zodat raadsleden na de raadsverkiezingen van 21 maart 2018 een vliegende start kunnen maken. In de bijeenkomsten krijgen de raadsleden tips, aanbevelingen, adviezen hoe zij op een effectieve manier als raadslid invloed kunnen uitoefenen om zo snel als mogelijk een bijdrage te leveren aan het oplossen van maatschappelijke knelpunten in de eigen samenleving. 

De Raad op Zaterdagbijeenkomst in Rotterdam op 9 december en de bijeenkomsten in Assen (maandag 11 december) en Sluis (woensdag 13 december) zijn de laatste in een reeks die dit kalenderjaar worden gehouden. De eerste was op zaterdag 4 november in Apeldoorn. In januari volgen er nog regionale bijeenkomsten in Leiden, Gooise Meren, Bronckhorst, Lelystad, Houten, Capelle en Sittard-Geleen. Bovendien vindt er op 20 januari 2018 een landelijk Raadsledencongres plaats in Den Bosch. Alle bijeenkomsten staan open voor raadsleden en kandidaat-raadsleden.   

Het schema van de vijf Raad op Zaterdag-bijeenkomsten ziet er als volgt uit:

Geweest:

4 november – stadhuis te Apeldoorn 

11 november – gemeentehuis te Amersfoort

25 november – MartiniPlaza te Groningen

2 december – stadskantoor te Venlo

9 december – Engels te Rotterdam

De bijeenkomsten staan open voor raadsleden uit de meest dichtbij gelegen provincies, maar ook (kandidaat-)raadsleden uit andere provincies zijn natuurlijk van harte welkom.

Go’s en no-go’s

Raadsleden en kandidaat-raadsleden krijgen in de Raad op Zaterdag-bijeenkomsten tips, aanbevelingen, adviezen, informatie en handreikingen om zich voor te bereiden op de nieuwe raadsperiode. Workshops, lezingen en inspiratiesessies bereiden raadsleden voor op de rol en positie als raad en raadslid en hoe zij het verschil kunnen maken als raadslid. Waar controleert een raadslid straks het college op? Wat zijn go’s en no-go’s als eigentijdse volksvertegenwoordiger? Hoe gaat een raadslid om met de vele stukken? Schrijf u in voor de Raad op Zaterdag bij u in de buurt en verschijn in maart na de raadsverkiezingen goed voorbereid aan de start!

De vijf Raad op Zaterdag-bijeenkomsten worden door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden georganiseerd in samenwerking met de Vereniging van Griffiers en met medewerking van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Op de Raad op Zaterdag-bijeenkomsten vindt u deelsessies met thema's als sociale media, de rol van rekenkamers en omgaan met werkdruk. Voor meer informatie over deze bijeenkomsten, en om u in te schrijven, klikt u hier.

Klaar voor 4 jaar! On Tour

Naast de Raad op Zaterdag-bijeenkomsten, organiseert de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, in samenwerking met de Vereniging van Griffiers, Klaar voor 4 jaar! On Tour. In deze extra bijeenkomsten komen we nog dichter bij u, met meer dan tien bijeenkomsten verspreid door Nederland, waarbij workshops worden gegeven over thema’s en onderwerpen als de rol van de raad in de huidige samenleving, de rol van de raad in het sociaal domein, over grip op regionale samenwerking en de rol van de Rekenkamer. De tien Klaar voor 4 jaar! On Tour bijeenkomsten vinden plaats op:

Geweest:

29 november – Helmond

6 december – Medemblik

13 december – Sluis

Binnenkort:

10 januari – Leiden

15 januari – Bussum

16 januari – Bronckhorst

17 januari – Lelystad

22 januari – Assen

24 januari – Houten

30 januari – Capelle aan den Ijssel

Raadsledencongres

De laatste aftrap op weg naar de nieuwe raadsperiode houden we met een landelijk Raadsledencongres, twee maanden voor de raadsverkiezingen in Den Bosch. Op 20 januari 2018 presenteren we daar een nieuw opleidingsprogramma voor raadsleden, een nieuw competentieprofiel en competentiescan. Bovendien zijn er tientallen workshops en deelsessies over onderwerpen en thema’s die u als raadslid en kandidaat-raadslid helpen op weg naar een goede en krachtige start van de nieuwe raadsperiode. Schrijf je HIER in!

Toerusting & opleidingsprogramma

Hoe leren raadsleden en hoe kan de kwaliteit van raadsleden worden verbeterd? Voor betere voorbereiding, opleiding en toerusting wordt onder leiding van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden gewerkt aan een opleidingsprogramma voor nieuwe raadsleden. Tevens wordt een nieuw competentieprofiel gemaakt en een competentiescan zodat raadsleden straks kunnen zien op welke inhoudelijke thema's en vaardigheden zij zich kunnen verbeteren. De presentatie van het nieuwe basis duurzaam opleidingsprogramma, nieuwe competentieprofiel en competentiescan vindt plaats op het raadsledencongres op 20 januari in Den Bosch. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden werkt voor dit nieuwe opleidingsprogramma samen met Vereniging van Griffiers en Vereniging van Nederlandse Gemeenten. 

Houd onze website in de gaten voor meer informatie!