Leerlijnen voor raadsleden: vergaderen en juridische handvatten

Leerlijnen voor raadsleden: vergaderen en juridische handvatten

Leren werkt het beste als je het in de juiste volgorde doet; beginnen bij de basis en daarna stap voor stap de kennis uitbreiden. De leerlijnen voor raadsleden in de digitale leeromgeving helpen gestructueerd alles over een bepaald onderwerp te weten te komen. Vandaag belichten we Leerlijnen 4 en 5: 'Recht integriteit en veiligheid' en 'Vergaderen'.

⇒ Leerlijn 4: Recht integriteit en veiligheid

Juridische kennisclips

Wat zegt de wet over de gemeenteraad? Wat kan en mag de raad zoal en waar is deze begrend? In acht kennisclips komen de belangrijkste onderwerpen aan bod die relevant zijn voor raad & raadslid. 

Integriteit: gedragscodes voor politici

''Een beetje integer kan niet'' zei Ien Dales. Om een integer politicus te zijn, zijn er een naast wetten ook een hoop ongeschreven regels om rekening mee te houden.

Integriteit: dilemma's voor politici

Integriteitsdilemma's kunnen op de meest onverwachte momenten voorkomen. Deze module legt twintig dilemma's voor waarin de overwegingen aan bod komen en welke oplossingen je kunt kiezen.

E-learning Veiligheid

Nadat je op de hoogte bent van de wetten en regels én weet welke dilemma's daarbij komen kijken, kun je deze kennis toepassen op een domein waar deze kennis onmisbaar is: het veiligheidsdomein.

⇒ Leerlijn 5: Vergaderen

Succesvol voorzitten

Sommigen vinden dat voorzitten een aangeboren vaardigheid is die je niet kunt leren. Toch kan iedereen dit onder de knie krijgen met een paar lessen. De griffie van de gemeente Almere legt het uit.

Gespreksvoering: luisteren+doorvragen

Naast de leiding nemen is het ook belangrijk om als voorzitter het gesprek op gang te houden. Door het stellen van de juiste vragen krijgt iedereen aan tafel de gelegenheid goed deel te nemen aan de vergadering en zet je de grootste schreeuwers buitenspel.

Non-verbale communicatie 1

Deze module laat zien wat non-verbale communicatie is en waarom het van doorslaggevend belang is om bij het leiden van een vergadering dit aspect mee te nemen. Zowel bij jezelf als het oppikken van non-verbale signalen bij andere gesprekspartners.

Non-verbale communicatie 2

Deze module leer je om zelf aan de slag te gaan met je non-verbale vaardigheden.

Leerlijnen

De leerlijnen zijn te volgen door in de digitale leeromgeving bovenin te klikken op 'leerlijnen'. Volgende week aandacht voor Leerlijnen 6 en 7: 'Debatteren en onderhandelen' en 'Financiën'.