Luisterend oor voor bedreigde raadsleden

Luisterend oor voor bedreigde raadsleden

Er moet een meldpunt komen dat een luisterend oor kan bieden aan raadsleden die worden bedreigd. Dat zegt Mark den Boer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, in een interview met BNR Nieuwsradio.

"We zien nu dat het in eerste instantie vaak wel goed is geregeld, dat mensen terecht kunnen bij een burgemeester, dat er aangifte gedaan wordt en dat soort zaken. Maar vervolgens blijven raadsleden ook wel met vragen zitten", zegt Den Boer.

Ondermijning

Bedreigingen en intimidaties tegen raadsleden leiden tot ondermijning van de lokale democratie. "Wat we zien, is dat het bij raadsleden die daarmee te maken krijgen, leidt tot vragen en bedenkingen, bijvoorbeeld in het gezin en in de familie. Daar ontstaan gesprekken van: 'Goh, is dit het allemaal wel waard?'. Dat betekent vervolgens dat mensen zich misschien af gaan vragen: 'Moet ik mij in 2018 nog wel weer kandideren voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen?'''

Interview

Het complete interview met voorzitter Mark den Boer bij BNR Nieuwsradio is hier terug te luisteren. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden heeft afgelopen maand al met minister Plasterk en het ministerie van Binnenlandse Zaken gesproken over dit onderwerp. Voor het begin van 2016 staat opnieuw een gesprek gepland.