Minister overhandigt Grip op Regionale Samenwerking

Minister overhandigt Grip op Regionale Samenwerking

APELDOORN/DEN HAAG – Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk heeft in samenwerking met voorzitter Arjan Oudbier van de Vereniging van Griffiers de publicatie grip op Regionale Samenwerking aan Mark den Boer, voorzitter Raadslid.Nu, en Karin van der Pas, raadsgriffier in Bloemendaal, aangeboden.

“Grip op Regionale Samenwerking” is een handreiking voor gemeenteraadsleden en griffiers om met bestuurlijke samenwerking om te gaan. In de publicatie wordt het speelveld, de spelregels en de speltactiek geschetst voor regionale samenwerking. Grip op Regionale Samenwerking is toegezonden aan alle raadsgriffiers in Nederland. Raadsleden hebben daardoor de gelegenheid om te allen tijde een beroep te doen op hun griffier om adequate informatie over hoe grip te krijgen op regionale samenwerking.

Acht gouden lessen

De handreiking Grip op Regionale Samenwerking begint met het benoemen van acht gouden regels (zie pagina 10 en 11):

Les 1 – Werk alleen samen als dat noodzakelijk is voor betere oplossingen (effectiever, efficienter, meer gedragen) voor de burgers;

Les 2 – Vul de rol van de raad in op een manier die past bij het soort samenwerking;

Les 3 – Maak met het college op voorhand afspraken over hoe het proces gaat lopen. Verwerk daarin afspraken over indicatoren voor beoordeling, over informatievoorziening en over momenten waarop de raad zijn invloed heeft;

Les 4 – Houd de samenwerkingsverhoudingen goed. Wees daarom open over de inhoud en over de sentimenten die achter uw opvattingen schuil gaan;

Les 5 – Wees zeer alert op de bevoegdheden die overgaan en op de invloed die het gemeentebestuur houdt binnen de samenwerking;

Les 6 – Zoek uw collega’s in andere raden op. Verlengd lokaal bestuur vergt verlengde democratische controle;

Les 7 – Zorg voor expertise binnen de raad over wat samenwerking is en over hoe de samenwerking werkt. Laat u daarbij ondersteunen door de griffier.

Les 8 - Laat uw samenwerkingsverband regelmatig evalueren en bekijk of continuering noodzakelijk is.

De publicatie Grip op Regionale Samenwerking is geschreven door Rob de Greef in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken, Vereniging van Griffiers en Raadslid.Nu. Wie de digitale versie van Grip op Regionale Samenwerking wil inzien, klikt hier.

Meer invloed op regionale samenwerking en stappenplan verbonden partijen

Raadslid.Nu publiceert op haar website hoe raadsleden en gemeenteraden in drie regio’s (West Brabant, Drechtsteden en Twente) op zoek zijn naar meer invloed op regionale samenwerking. Klik hier voor wie de gepubliceerde afleveringen van de serie In de ban van regionale samenwerking terug wil lezen.

Eerder dit jaar presenteerde Raadslid.Nu een 12-stappenplan voor raadsleden om meer greep en invloed te krijgen op verbonden partijen, klik hier voor meer informatie.

Bij de foto v.l.n.r.: Arjan Oudbier, voorzitter Vereniging van Griffiers, en Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken, presenteren Grip op Regionale Samenwerking aan Mark den Boer, voorzitter Raadslid.Nu, en Karin van der Pas van de Vereniging van Griffiers.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 4 juni 2015.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is. 

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier

Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu