Motie voor kinderburgemeester in jouw gemeente

Motie voor kinderburgemeester in jouw gemeente

Raadsleden kunnen een kant-en-klare motie indienen om in hun gemeente een kinderburgemeester mogelijk te maken. Deze motie is terug te vinden in het manifest dat de ideeën en doelen beschrijft van de kinderburgemeester en kinderraad. Het manifest richt zich op het betrekken van kinderen bij de lokale politiek. Doel is om kinderen een stem te geven in het gemeentebestuur.

Gemeenteraden kunnen niet alleen voor een kinderburgemeester maar ook voor een kindergemeenteraad kiezen. Er zijn 105 gemeenten die al een kinderburgemeester hebben.

- YouTube

Belang kinderburgemeester

De motie van raadsleden om te kiezen voor een kinderburgemeester is onderdeel van het manifest Nederlands Genootschap van Kinderburgemeesters. Hanneke Willemstein, raadslid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, was zaterdag één van de ondertekenaars van dit manifest. “Het is heel belangrijk om kinderen te leren en te laten ervaren wat democratie inhoudt, daar draag ik graag mijn steentje aan bij’’, aldus de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden steunt het Nederlands Genootschap van Kinderburgemeesters om kinderen op deze manier te betrekken bij de (lokale) politiek en om ze een stem te geven, ook wel kinderparticipatie genoemd.

Praktische informatie

Gemeenteraden die voor het eerst kiezen voor een kinderburgemeester doen er verstandig aan dit voor de zomer te regelen. Op de tweede dinsdag van september worden er in alle gemeenten gelijktijdig de Landelijke Kindergemeenteraadsverkiezingen gehouden. De installatie van de nieuwe kinderburgemeester vindt na deze verkiezingen altijd plaats in november.

Meer informatie

Voor meer informatie over de kant-en-klare motie, klik dan hier

Meer informatie over de kinderburgemeester, klik dan hier