Nederlandse Vereniging voor Raadsleden buigt zich over rapporten toekomst lokaal bestuur

Nederlandse Vereniging voor Raadsleden buigt zich over rapporten toekomst lokaal bestuur

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden buigt zich de komende maanden over de rol en positie van de gemeenteraad in de lokale democratie van de toekomst. Aanleiding daarvoor zijn de rapporten van de commissie Toekomstgericht lokaal bestuur van de Brabantse commissaris Wim van de Donk, de VNG-Denktank over de vitalisering van de gemeenteraad en van de Studiegroep Openbaar Bestuur voor meer regionalisering van het lokaal bestuur.

De commissie Toekomstgericht Lokaal Bestuur die onder leiding staat van Wim van de Donk vindt dat er meer ruimte voor verscheidenheid moet zijn, meer variëteit in het takenpakket van gemeenten en de democratie van de burgers en politieke elite moet worden verbonden. Het herordenen van de stoelen in het stadhuis is niet de opgave voor de toekomst van de lokale democratie, aldus van de Donk. Het rapport ‘Op weg naar een meervoudige democratie’ van de commissie is te lezen via deze link.

Op sociale media was er veel interactie over de opmerking van de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren dat een krachtige gemeenteraad de verantwoordelijk van de raad zelf is. Ollongren was voorzitter van de denktank die pleit voor een compacte raad. Het complete rapport ‘Maatwerkdemocratie – Naar een krachtiger trefzekere gemeenteraad 2020 als kruispunt in de lokale democratie' is te lezen via deze link en meer informatie is ook te lezen in een vraaggesprek met wethouder Ollongren in  de Volkskrant.

Over de rol van de raad en over de ondersteuning van de gemeenteraad heeft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden in 2015 en 2016 een groot aantal rapporten en onderzoeken uitgebracht. Voor een bondig overzicht, klik hier voor het overzicht van publicaties op de website van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.