Nieuwe kabinet neemt 146 jaar aan lokale ervaring mee naar Den Haag

Nieuwe kabinet neemt 146 jaar aan lokale ervaring mee naar Den Haag

DEN HAAG – Het raadslidmaatschap is een goede plek om een eerste stap te zetten in de politiek. Dit blijkt eens te meer nu alle namen van het nieuwe kabinet bekend zijn: van de 24 bewindspersonen zijn er 17 ooit raadslid, deelraadslid, wethouder of burgemeester geweest. 

Zes ministers en vijf staatssecretarissen hebben samen in totaal 61 jaar ervaring in de gemeenteraad in elf verschillende gemeenten. Aanstaand minister van Infrastructuur & Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen spant de kroon; zij was twaalf jaar lang raadslid in het Brabantse Oisterwijk. Daarnaast is aankomend staatssecretaris van Justitie & Veiligheid Mark Harbers zes jaar lang deelraadslid in Rotterdam geweest, een bestuurslaag die tot 2014 bestond. 

Zeven provincies, alle grote steden vertegenwoordigd

Naast oud-raadsleden uit zeven verschillende provincies, zit in het nieuwe kabinet ervaring van de lokale politiek vanuit elk van de vier grote steden. Halbe Zijlstra was ooit raadslid in Utrecht, Bruno Bruins en Sander Dekker in Den Haag en Mark Harbers in Rotterdam, waar ook eerste vice-premier Hugo de Jonge vandaan komt. De hoofdstad weet zich met oud-wethouder Eric Wiebes en huidig wethouder Kasja Ollongren vertegenwoordigd. 

Wethouderschap als opstapje

Niet alleen Kasja Ollongren, Hugo de Jonge en Paul Blokhuis maken de overstap van het wethouderschap naar Den Haag. Negen andere aanstaand bewindspersonen waren ooit wethouder, wat uitkomt op een totaal van 72 jaar aan ervaring. Het meeste ervaring als wethouder heeft Mona Keijzer. Zij was eerst zeven jaar lang wethouder in Waterland en later vijf jaar lang in Purmerend voor zij in 2012 de Tweede Kamer in ging.