Nieuwe module over informatie structureren en snellezen

Nieuwe module over informatie structureren en snellezen

Als raadslid wordt u overspoeld met stukken. Het goed structureren en snel kunnen lezen van stukken maakt het raadswerk prettiger en efficiënter. De vierdelige training ‘Informatie structureren en snellezen’ bestaat uit korte clips met verschillende tips en tricks om informatie te verwerken.

Het eerste gedeelte van de module legt uit over hoe het brein werkt. Als u eenmaal door hebt hoe het brein werkt, past u deze informatie zelf toe of geeft u uw eigen boodschap extra kracht. Uw geheugen bestaat uit vier pilaren: structuur, zintuigen, uitzonderingen en herhalen. De module gaat in op hoe u met deze pilaren ervoor kan zorgen dat u uw geheugen optimaliseert.

Een ander onderwerp uit de serie is de ‘leerladder’. De leerladder bestaat uit vier treden: binnenkomen, begrijpen, onthouden en toepassen. Binnenkomen is de eerste stap, de randvoorwaarde om informatie binnen te laten komen is concentratie. De tweede en derde stap zijn begrijpen en onthouden van deze informatie. Nadat deze informatie is opgeslagen bent u er nog niet, de kennis moet vervolgens worden toegepast. Er wordt u uitgelegd hoe u ervoor kan zorgen dat u de stappen goed doorloopt.

Het verdubbelen van de leessnelheid is het derde onderwerp in de serie. Bij zakelijke stukken zijn we geneigd alles te lezen ongeacht de relevantie, het beste wat u hier kan doen is alleen de relevante dingen lezen en de rest overslaan. Het filmpje legt uit hoe u top-down de tekst kan lezen waardoor u de belangrijkste punten opslaat.

De serie leert u ook een laagdrempelige techniek voor snellezen. Doordat lezen een onbewuste vaardigheid is, kan het zijn dat u bij bepaalde woorden of gedachten afdwaalt. De laatste clip van de serie geeft u tips om dit te voorkomen en om beter te leren snellezen.

Digitale leeromgeving

U vindt de module in de digitale leeromgeving. Hier vindt u ook andere modules, e-learnings en handreiking over alle onderwerpen waar de raad over gaat.