Nieuwe raadsleden ‘in de benen met Plasterk’

Nieuwe raadsleden ‘in de benen met Plasterk’

WOERDEN – Een tiental nieuwe raadsleden heeft in een zonovergoten Woerden een wandeling gemaakt met minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk. Met de wandeling, “In de Benen met Plasterk”, wilde de minister van nieuwe raadsleden vernemen waarom zij juist in 2014 raadslid zijn geworden.

Voor de nieuwe raadsleden was het een unieke gelegenheid om met de minister van Binnenlandse Zaken, het moederdepartement voor het openbaar (lokaal) bestuur, te spreken. Gerard Ram, nieuw VVD-raadslid uit Zaanstad, benutte de ontmoeting met de minister, die ooit raadslid was in Leiden, om hem naar een tip te vragen. ‘De minister vertelde mij dat je als nieuw raadslid je positie rustig moet opbouwen zodat je gezag krijgt. Dat doe je door je portefeuille te beheersen en door te weten waar het over gaat zodat mensen weten waar ze jou voor moeten hebben.’

Lokale situaties

Het nieuwe Brabantse gemeenteraadslid Joey van Aken, uit Steenbergen en van de PvdA en dus partijgenoot van Plasterk, mocht de minister vertellen waarom hij raadslid is geworden. ‘Maatschappelijke betrokkenheid dus.’ En met een wedervraag toonde de minister zijn nieuwsgierigheid naar de lokale bestuurlijke situatie in Steenbergen, waar burgemeester Bolten definitief niet meer terugkeert.

De nieuwe raadsleden betreurden het dat de minister maar ruim een uur de tijd had om met hen van gedachten te wisseling. Er kon daardoor niet met alle raadsleden worden gesproken. ‘Wat ik wel opvallend vond was dat hij het onderzoek van Raadslid.Nu aanhaalde dat 60 procent van de raadsleden van kleine gemeenten voor herindeling zijn. Maar als ze dan moeten fuseren, zo zei hij, gaan ze daar dan toch niet toe over. De minister vertelde dat hij zich daar niet mee gaat bemoeien. Hij zei dat hij voor bottom-up is. Hij ziet dat kleine gemeenten eerst samenwerken en dan fuseren. Volgens hem komen ze daar dan sterker uit. Dat vond ik toch opvallend’, aldus Gerard Ram.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 2 juni 2014.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op twitter (@Raadslid.Nu), Facebook en Linkedin.

Raadslid.Nu houdt in juni en juli vier regionale congressen over het onderwerp veiligheid, zodat de gemeenteraad beter in staat is om dit jaar het veiligheidsplan voor de eigen gemeente vast te stellen. Informatie en aanmelding klik hier.

Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie. Nog geen lid van de vereniging? Aanmelden kan hier