Online leren - het nieuwe normaal?

Online leren - het nieuwe normaal?

In de nieuwe Opleidingengids 2020 gaat de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden in gesprek met Hans Schuurmans, CEO van online leerplatform SkillsTown. Hij vertelt over zijn visie op de toekomst voor online leermogelijkheden.

Online organisatie van opleidingen en trainingen is door de coronacrisis in een stroomversnelling geraakt. Hans Schuurmans, CEO van online leer- en ontwikkelplatform SkillsTown, pleit hier al jaren voor. Hij stelt dat verregaande digitalisering veel gemakkelijker is dan men heeft voorzien. Hij noemt ter illustratie dat zelfs sociale vaardigheden op afstand getraind kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan agressietraining waarbij men zijn of haar eigen reacties op beeld vast kan leggen.

Einde nog niet in zicht

Online leren kent bovendien vele voordelen: het vergt minder tijd, er is meer focus op lesstof en de interactie is gerichter door minder afleiding tussen cursisten onderling. Het einde van deze trend is volgens Schuurmans nog lang niet in zicht: door onvermoeide technologische vooruitgang zullen er steeds meer mogelijkheden ontstaan voor online leermethoden. Denk daarbij aan de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie in het begrijpen van menselijk gedrag.

Praatje bij de koffieautomaat

Toch is het van groot belang dat we nooit uit het oog verliezen dat technologie niet overal een antwoord op heeft, benadrukt Schuurmans. Authentiek menselijk contact is moeilijk na te bootsen. Mensen spreken elkaar veel makkelijker aan bij de koffieautomaat of tijdens de lunch dan in een online omgeving. Ook empathie, passie en creativiteit zijn essentieel onderdeel van de menselijke aard. Ondanks dat systemen handig kunnen zijn om deze bij elkaar te brengen, zullen er nog altijd menselijke kwaliteiten nodig blijven om denkpatronen te doorbreken.

Opleidingengids 2020

De Opleidingengids van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden is dé leeromgeving voor decentrale ambtsdragers zoals gemeenteraadsleden, maar niet alleen voor hen. Ben je geïnteresseerd in het volgen van een training? De Opleidingengids biedt een breed scala aan modules gericht op de kennis, vaardigheden en houdingen die je als (onder andere) raadslid nodig hebt. 

Leren als module in raadsinformatiesysteem?

Kijk voor meer opleidingsmodules, video's, tips en handreikingen ook eens op de gratis toegankelijke digitale leeromgeving voor raadsleden. Deze leeromgeving kan worden gekoppeld aan uw raadsinformatiesysteem. Zodra een onderwerp in uw gemeenteraad op de agenda komt, attendeert het raadsinformatiesysteem u op de leermodules die het beste aansluiten bij het onderwerp.

De Opleidingengids is hier te downloaden: download (pdf)