Oproep aan VNG voor extra onderzoek naar geheimhouding

Oproep aan VNG voor extra onderzoek naar geheimhouding

Een extra onderzoek naar waarom informatie voor raadsleden geheim wordt gehouden is nodig. Dat stelt Robbert Lievense, vice-voorzitter van de VNG-commissie Raadsleden en Griffiers in reactie op het onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en regionale omroepen naar het geheim en vertrouwelijk houden van informatie voor raadsleden.

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en de regionale omroepen presenteerden begin maart de uitkomsten van een enquete onder raadsleden over het gebruik van geheimhouding en vertrouwelijkheid op informatie vanuit het college. Een derde van de raadsleden stelt dat colleges van burgemeester en wethouders geheimhouding gebruiken om misstanden uit de openbaarheid te houden. Meer dan de helft van de raadsleden voelt zich belemmerd in het raadswerk door de vele geheimhoudingen waar ze mee te maken krijgen, zo waren de belangrijkste uitkomsten uit de enquete, klik hier voor meer informatie.

Oorzaak van geheimhouding zoeken

“Waar speelt dit precies en wat is de oorzaak”, zo vraagt Lievense in het artikel “Nader onderzoek naar geheimhouding” in het VNG Magazine zich af. “Vervolgens zouden we naar de oplossingen moeten zoeken”, want als het zo erg is gesteld met het geheimhouden van informatie voor raadsleden, moeten we daar dus nader onderzoek naar doen, aldus Lievense, die vice-voorzitter is van de VNG-commissie Raadsleden en Griffiers. Lievense is raadslid in Schouwen-Duiveland waar raadsleden elke week de uitgebreide besluitenlijst van het college krijgen toegezonden. “Vervolgens kun je hierover als raadslid vragen stellen en meestal ontvangen we de informatie alsnog”, aldus Lievense.