Pas op bij werven raadsleden voor criminelen

Pas op bij werven raadsleden voor criminelen

DEN HAAG – Politieke partijen moeten hun kandidaten voor de komende raadsverkiezingen meer buiten de eigen kring zoeken, aldus de Almeerse raadsgriffier Jan Dirk Pruim. Tegelijkertijd waarschuwt Commissaris van de Koning Clemens Cornielje (Gelderland) voor de groeiende interesse van criminelen in de lokale politiek.

Pruim pleit voor het beter betrekken van burgers bij de lokale politiek. Volgens Pruim is de vijver waar de partijen uit moeten vissen steeds kleiner door het dalende aantal leden, wat de kwaliteit van de raadsleden niet ten goede komt. ‘’Als 2 % van de mensen lid is van een politieke partij, dan blijft er 98 % over waar wel potentieel zit en die ook best raadsleden zouden kunnen zijn’’, aldus Pruim in een vraaggesprek met Omroep Flevoland. Bovendien wordt het rekruteringsbeleid nu veel op jongeren gericht. Hoewel jongeren belangrijk zijn voor de raad, is het ook zo dat jongeren vaak gedrag kopiëren van de ouderen in de raad, aldus Pruim.

Liesbeth Spies, burgemeester in Alphen aan de Rijn en voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, onderschrijft de mening van Pruim en vindt dat raadsleden minder tijd in de raadszaal en meer tijd in de buurt moeten doorbrengen. Zo wordt het volgens Spies ook gemakkelijker om goede kandidaten te vinden voor de lokale politiek. Dit zei ze in een gesprek bij BNR Nieuwsradio

Infiltratie in de raad

Clemens Cornielje, Commissaris van de Koning in Gelderland, waarschuwt dat de politiek waakzaam moet zijn voor de toetreding van criminelen in de gemeenteraad. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht zouden criminelen meer invloed willen krijgen in de lokale politiek. Een voorbeeld hiervan zijn drugscriminelen die de Achterhoek vaak als basis gebruiken.

Cornielje waarschuwde tijdens zijn nieuwjaarstoespraak ook al voor de invloed van criminelen. “Er komen steeds meer stallen vrij. Criminelen proberen die te gebruiken. Behalve om drugs gaat het om mensenhandel en prostitutie. Het komt voor dat er nu al druk wordt uitgeoefend op bijvoorbeeld wethouders om in het bezit te komen van deze stallen. Dat hoor ik van burgemeesters en wethouders in de Achterhoek. Daarbij wordt op harde wijze op de persoon gespeeld.”

Integere werving

Voor meer informatie over integere werving en de spelregels die politieke partijen hierbij kunnen hanteren, zie de artikelenreeks van Raadslid.Nu over dit onderwerp:

Afspraken over integriteit selectiecommissie van belang

Vuistregels voor een integere kandidaatstelling

Integriteitsvragenlijst als veiligheidsklep naast cv

Drievoudige check op verleden kandidaat-raadslid

Ondermijning van het openbaar bestuur door de georganiseerde criminaliteit komt in heel Nederland voor. Uit een rapport van de Nederlandse School voor het Openbaar Bestuur bleek eind december dat het om 2,5 tot 10 miljard euro gaat, zie: Wees als raadslid bewust van ondermijning

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 23 mei 2017

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 45 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 80 euro. Aanmelden kan hier!