Persoonlijke woningscan voor raadsleden

Persoonlijke woningscan voor raadsleden

Helaas krijgen raadsleden in hun functie steeds vaker te maken met agressie of bedreigingen. Niet alleen op het werk of via sociale media, maar ook in en rond de privéwoning van de bestuurder kunnen zich incidenten voordoen. Daarom is er nu een persoonlijke woningscan beschikbaar, waar raadsleden kosteloos gebruik van kunnen maken.

Tijdens de woningscan brengt een veiligheidsadviseur de veiligheidsrisico’s in kaart en geeft persoonlijke adviezen. Het gaat niet alleen om bouwkundige maatregelen, maar ook om het gedrag van de bewoners. De scan maakt raadsleden bewust wat ze zelf kunnen doen om de eigen veiligheid te verbeteren.

De woningscan was al beschikbaar voor burgemeesters, wethouders en gedeputeerden, maar nu kunnen ook raadsleden de scan aanvragen. Meer dan 500 bestuurders hebben al een woningscan laten doen, waaronder het Apeldoornse raadslid Jan Dirk van der Borg. “De woningscan gaf mij inzicht hoe simpele maatregelen je veiligheid kunnen verbeteren”, aldus Van der Borg. Hij is blij dat de aandacht voor bedreigingen van raadsleden toeneemt. “Ik weet dat er veel raadsleden zijn die hiermee zitten. In Nederland hebben we een democratie hoog te houden waarin iedereen vrij zijn standpunten kan geven. Als mensen dit tegenhouden, dan vind ik dat een ernstige zaak”.

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het goed om nu een veiligheidscan van uw woning te laten doen. De scan besteedt aandacht aan de volgende onderwerpen:

  • Agressie en geweld
  • Woningoverval
  • Cybercrime
  • Brandstichting
  • Woninginbraak

Meer informatie

De woningscan is een initiatief van het Netwerk Weerbaar Bestuur, dat zich inspant voor een weerbaar bestuur waarin politieke ambtsdragers hun ambt veilig en integer uit kunnen oefenen. De scan wordt uitgevoerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

Raadsleden die geïnteresseerd zijn in deze gratis woningscan kunnen contact opnemen met het CCV, secretariaat Lokale Veiligheid, telefoon: 030 751 67 99, e-mail: vwb@hetccv.nl. Zie ook: www.hetccv.nl/woningscan.