“Raad een keer per jaar vergaderen over integriteit”

“Raad een keer per jaar vergaderen over integriteit”

Gemeenten moeten veel meer aandacht besteden aan de integriteit van hun gemeenteraadsleden. Dat zegt Peter Otten, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, in een interview met NOS.

Otten vindt dat gemeenteraden minstens een keer per jaar moeten vergaderen over integriteit. Dan moeten raadsleden bespreken wat wel en niet door de beugel kan. De regionale Rekenkamer moet die afspraken vervolgens toetsen. Ook moet de gemeente een register bijhouden waarin overtredingen worden gemeld. Gemeenten hebben wel een gedragscode, maar dat is onvoldoende, vindt Otten. "Door er ook echt over te praten, wordt het veel makkelijker om elkaar aan te spreken op dingen die niet kunnen."

Screenen

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden wil dat politieke partijen kandidaat-raadsleden beter screenen. Otten pleit voor een Verklaring Omtrent Gedrag, controle van het curriculum vitae en een integriteitstest voor alle kandidaten. "Het vertrouwen van de burger in de politiek staat op het spel. Door meer aandacht te besteden aan integriteit kan de politicus dat vertrouwen terugwinnen."

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden vindt de aandacht voor integriteit extra belangrijk, omdat per 1 januari 2015 de gemeenten veel nieuwe taken en geld te verdelen krijgen. Gezamenlijk zullen de gemeenten voor miljarden aan contracten sluiten in verband met de nieuwe Jeugdwet, de Participatiewet en de nieuwe zorgtaken die de gemeenten krijgen. En waar geld in het spel is, is vals spelen niet ver weg.

Reportage NOS