Raad Heerhugowaard prikkelt jongeren met Vlogfestival

Raad Heerhugowaard prikkelt jongeren met Vlogfestival

DEN HAAG – De gemeenteraad van Heerhugowaard wil met een online wedstrijd jongeren betrekken bij de lokale politiek. Dit najaar kunnen alle Heerhugowaardse jongeren in het Vlogfestival hun mening delen over de gemeente. De gemeenteraad wil met dit initiatief de belangrijke punten voor jongeren leren kennen en achterhalen wat er nu precies speelt onder jongeren.


Met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 in het vooruitzicht organiseert de raad dit Vlogfestival, om hiermee thema’s te verzamelen die de basis zullen leggen voor een Inspiratie-Agenda. Iedere Heerhugowaarder tussen 14 en 29 jaar kan komend najaar een vlog uploaden op een digitaal platform op de site van het Vlogfestival. In die vlog kunnen jongeren aan de hand van een kort filmpje hun mening delen over de gemeente. Op deze manier wil de gemeenteraad deze leeftijdscategorie betrekken bij de politiek en erachter komen wat er nu bij hen speelt. De jongeren maken hiermee kennis met de politiek en maken kans op verschillende prijzen.

Jongeren en de lokale politiek

In de filmpjes kunnen jongeren hun mening delen over wat zij belangrijk vinden binnen de gemeente, waar ze graag verandering willen zien en wat hun behoeftes zijn. Door middel van de vlogs leren jongeren hoe je invloed kunt uitoefenen op hun eigen omgeving. Om de jongeren te prikkelen om mee te doen, zijn er verschillende prijzen te winnen. De winnende vlogger wordt jeugdburgemeester van Heerhugowaard en mag vervolgens een jaar lang jongeren vertegenwoordigen binnen de gemeente. Daarnaast wordt er voor het winnende idee €1500,- uitgetrokken om het idee in werking te brengen.

Inspiratie-agenda

De gemeenteraad van Heerhugowaard is de komende periode bezig met het bereiken van niet alleen jongeren, maar alle inwoners van Heerhugowaard. Het Vlogfestival is onderdeel van een voorstel (pdf) van de Raadswerkgroep Communicatie om de opkomst te bevorderen en inwoners meer te laten participeren in de lokale politiek. Aan de hand van co-creatie hoopt de raad de democratie te vernieuwen en om dit te bereiken wordt er een Inspiratie-agenda opgesteld. In deze agenda staan allerhande thema’s die van belang zijn voor de Heerhugowaardse bevolking. Deze thema’s worden opgehaald via verschillende acties, zoals ophalen in de stad, ophalen in de organisatie en dus het Vlogfestival met het bijbehorende digitale platform.

Het Vlogfestival

Het Vlogfestival is van start gegaan op Mixtream, een jaarlijks gratis festival voor jongeren in Heerhugowaard, en jongeren kunnen tot en met 12 november vlogs insturen. De finale vindt plaats op 26 november, waarbij de burgemeester de winnende vlog mag bekendmaken. Voor meer informatie over het Vlogfestival is de site hier te bezoeken.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 12 september 2017

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.  

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 45 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 80 euro. Aanmelden kan hier!