Raad in Regionale Samenwerking: leernetwerkbijeenkomst in Almelo

Raad in Regionale Samenwerking: leernetwerkbijeenkomst in Almelo

Raadsleden worstelen met grip en controle op regionale samenwerking. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden volgt in de serie “In de ban van regionale samenwerking” de inspanningen van raadsleden om meer grip te krijgen op regionale samenwerking. Wat zijn de ervaringen van raadsleden en hoe oordelen raadsleden en anderen over grip en controle op regionale samenwerking. Daarover is in Almelo een leernetwerkbijeenkomst op donderdag 26 januari 2017.

Raadsleden uit Twente, Brabant, Utrecht en Drechtsteden vertellen tijdens de leernetwerkbijeenkomst hun ervaringen met regionale samenwerking. Nelleke de Smoker (Drechtsteden), Ton Dijkmans (voorzitter Raadstafel 21 in de Metropoolregio Eindhoven), Bert Hummels (Twente) en Lex van Eijndhoven (Utrecht, U10) treden als sprekers op en zullen ingaan op de drie hoofdthema’s van deze bijeenkomst: hoe krijg je grip op de taken in de regio, hoe zorg je voor verbinding met de eigen raadsleden en waarom is de gekozen vorm in je eigen regio de beste garantie voor democratische legitimatie en betrokkenheid.

Het programma:

  • 16.30 uur – inloop
  • 17.00 uur – welkom
  • 17.15 – 20.00 uur presentatie & debat over:
  • Blok 1. Wat voor soort informatie vraag en krijg je voor grip op taken die in de regio worden uitgevoerd?
  • Blok 2. Hoe zorg je als raadslid in de regio voor verbinding met je collega’s in de gemeenteraad?
  • Blok 3. Waarom geloof je in jullie regionale vorm van democratische legitimatie en betrokkenheid?

Raadsleden uit de regio’s Drechtsteden, Noord-Brabant, Utrecht en vanzelfsprekend Twente zijn aanwezig om hun ervaringen per thema te delen. Prof. Marcel Boogers, hoogleraar regionaal en lokaal bestuur aan de Universiteit Twente, reageert en gaat in op de vraag hoe raadsleden meer grip kunnen krijgen op regionale samenwerking. Tijdens de bijeenkomst is er een onderbreking voor een hapje en een drankje.

  • 20.00 uur – Afsluiting, waarna gelegenheid is voor informeel samenzijn en een bezoek aan de raadszaal van Almelo.

Aanmelden

De bijeenkomst vindt plaats in het stadhuis van Almelo (Haven Zuidzijde 30, 7607 EW Almelo), in het Atelier op de 19e etage met uitzicht op de regio Twente. Aanmelden voor Raad in Regionale Samenwerking is mogelijk door het aanmeldformulier in te vullen via deze link.

Wilt u met de auto komen? Dan raden wij aan om u tijdig aan te melden voor de bijeenkomst in verband met parkereren. Daarbij is het station Almelo slechts vijf minuten lopen. 

Meer informatie

De leernetwerkbijeenkomst Raad in Regionale Samenwerking wordt gehouden in het kader van de serie “In de ban van regionale samenwerking”. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden volgt in deze serie sinds 2014 de inspanningen van raadsleden met name in West-Brabant, Drechtsteden en Twente om meer grip te krijgen op regionale samenwerking, zie voor alle afleveringen die daarover zijn verschenen: http://www.raadslid.nu/content/afleveringenreeks-de-ban-van-regionale-samenwerking-0