Raad Noordoostpolder huurt onafhankelijke journalist in

Raad Noordoostpolder huurt onafhankelijke journalist in

DEN HAAG – Er komen steeds minder journalisten naar de raadsvergadering. Om de burgers toch goed geïnformeerd te houden, huurt de gemeente Noordoostpolder een raadsverslaggever in.

Gemeenteraden hebben te maken met een dalend aantal lokale en regionale journalisten die aanwezig zijn bij de raadsvergaderingen. Om de lokale journalistiek te stimuleren zijn er allerlei initiatieven in het land. De gemeenteraad in Leiden onderzoekt bijvoorbeeld de mogelijkheid tot een stimuleringsfonds en Renswoude had een raadsverslaggever die uiteindelijk is wegbezuinigd.

De gemeente Noordoostpolder heeft ‘de burger bij de politiek betrekken’ al een aantal jaar prominent op de agenda staan. Er is een speciale raadscommissie voor opgestart, de vergaderingen zijn korter en de ingewikkelde thema’s worden voortaan eerst in de afzonderlijke commissievergaderingen behandeld.

Geur van wilde beesten

Om ervoor te zorgen dat de lokale journalistiek als waakhond gewaarborgd blijft en de burgers goed geïnformeerd blijven, heeft de gemeenteraad van Noordoostpolder besloten om ook komend jaar door te gaan met raadsverslaggever Erik Driessen. Hij heeft een onafhankelijk eenmansbureau en komt bovendien niet uit de gemeente Noordoostpolder. Volgens gemeentegriffier Robert Wassink gaf dat de doorslag. ‘De andere collega’s van de vrije pers zitten comfortabel thuis achter hun computer, maar voor de geur van wilde beesten hadden ze hier moeten zijn’, aldus de raadsgriffier.

Handreiking

Om de rol van de lokale nieuwsvoorziening te stimuleren heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk begin dit jaar een handreiking uitgebracht. In deze handreiking staan voorbeelden hoe raad en raadsleden de rol van de lokale nieuwsvoorziening kunnen stimuleren in het belang van het functioneren van de lokale democratie. Voor de handreiking lokale informatie- en nieuwsvoorziening klik hier.

Bron: Raadslid.Nu, de  Vereniging voor Raadsleden, 12 juni 2017

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 45 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 80 euro. Aanmelden kan hier!