'Raad ondermijnt eigen kwaliteit met bezuiniging op Rekenkamer'

'Raad ondermijnt eigen kwaliteit met bezuiniging op Rekenkamer'

DEN HAAG – Gemeenteraden moeten oppassen met het bezuinigen op ondersteunende functies als de Rekenkamer en op eigen opleidingen. De gemeenteraad doet zichzelf dan – juist waar de gemeente meer taken krijgt – te kort.  Gemeenteraden die dat toch doen, verzwakken hun positie, waarschuwt Peter Otten, die per 1 september afscheid neemt als voorzitter van Raadslid.Nu, in een vraaggesprek met VNG Magazine.

‘Er zijn raden die er trots op zijn dat ze geen budget hebben voor de rekenkamer en voor trainingen. Lekker goedkoop. Maar dat is het slechtste wat je kunt doen. De raad boet er door aan kracht in: dat kun je niet hebben in een periode van nieuwe taken in het sociaal domein.’

Integriteit: 2 keer per jaar op raadsagenda

Peter Otten roept gemeenteraden in het interview ook op meer aandacht te besteden aan het onderwerp integriteit. ‘Er is onvoldoende collectief integriteitsbewustzijn bij raden. De meeste raden houden plichtmatig integriteit in de gaten maar wachten verder tot zich een integriteitskwestie voordoet. En na zo’n incident gaan ze vaak snel weer over tot de orde van de dag. Hoe schendingen van integriteit kunnen worden voorkomen zou veel meer de instreek moeten zijn. Ik adviseer raden om het één of twee keer per jaar op de raadsagenda te zetten’, aldus Peter Otten in het vraaggesprek met VNG Magazine.

Het volledige vraaggesprek met Peter Otten, vertrekkend voorzitter van Raadslid.Nu, is te lezen in het VNG Magazine.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 25 augustus  2014.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op twitter (@Raadslid.Nu), Facebook en Linkedin.

Kom op 20 september naar de landelijke raadsledendag die Raadslid.Nu organiseert samen met de Vereniging van Griffiers, VNG en diverse departementen. Centraal thema: de drie decentralisaties. Aanmelden kan door het invullen van het aanmeldingsformulier, klik hier.

Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie. Nog geen lid van de vereniging? Aanmelden kan hier