Raad weer aan het stuur

Raad weer aan het stuur

De raad moet zelf aan het roer staan en zich niet laten wegsturen door een wethouder. Dat stelt Marianne Kock in het VNG Magazine van mei. Als raadslid geef je de grenzen aan waarbinnen wethouders aan het werk kunnen. De kaders moeten worden geëvalueerd en eventueel worden aangepast. Op deze manier ben je als raad het hoogste bestuursorgaan en bepaalt het college niet wat het beleid wordt.

Marianne Kock, raadslid in Doetinchem en trainer bij het opleidingsbureau van haar partij, vindt dat raadsleden niet teveel op de uitvoering van beleid moeten zitten. 'Durf los te laten'. Ga niet formulieren afturven om te controleren of het beleid gaat zoals je zou willen. In plaats daarvan is kwalitatieve controle van het college doormiddel van gesprekken met burgers over wat er goed en fout gaat waardevoller.

Lef

Om als raad weer in positie te komen is het nodig dat raadsleden bestuurlijke lef hebben om dingen te veranderen. Je moet durven, ook als er andere tegen je beleid en opvattingen zijn. Volgens Kock moeten op de kandidatenlijsten raadsleden komen te staan die tegen de wethouder durven te zeggen: 'hoezo ga ik daar niet over, dat bepaal ik zelf wel'.

Niveau omhoog

Daarnaast is het van belang om het niveau van de raadsleden het eerste jaar na de verkiezingen omhoog te brengen met trainingen en goede informatie. 

Download hier het artikel (in pdf).