Raadsleden ontvangen burgers als ‘Gast van de raad’

Raadsleden ontvangen burgers als ‘Gast van de raad’

DEN HAAG – Raadsleden uit Den Haag waren afgelopen donderdag gastheer en vrouw bij het programma ‘Gast van de Raad’. Op initiatief van de gemeenteraad worden inwoners uit de gemeente bij dit programma op het gemeentehuis ontvangen door raadsleden. 

Raadsleden ontvangen voorafgaand aan de raadsvergaderingen de inwoners (gasten) uit de gemeente. De raadsleden vertellen dan meer over het gemeentebestuur en het raadswerk zoals de manier waarop gemeentelijke besluiten tot stand komen, zaken waarover de raad besluit en hoe burgers invloed kunnen uitoefenen. Daarna volgt een rondleiding door de raadszaal. Vervolgens kunnen de gasten de raadsvergadering bijwonen door plaats te nemen op gereserveerde plekken op de publieke tribune. Tot slot kan er nog even nagepraat worden met de raadsleden. Meer informatie over het Haagse programma ‘Gast van de raad’ is hier te vinden. 

"Nog te weinig Hagenaars weten de weg naar de gemeenteraad te vinden. Er zijn verschillende actieve insprekers, maar veel mensen in de stad weten de weg naar de gemeenteraad of individuele raadsleden slecht te vinden. Om de drempel te verlagen om een keertje langs te komen en te zien hoe de Haagse raad werkt willen wij bewoners actiever uitnodigen", zegt gemeenteraadslid en initiatiefnemer Martijn Balster over ‘Gast in de Raad’ bij Den Haag FM

Wijdverspreid

Gast van de raad is geen nieuw initiatief. Verschillende gemeenten hebben al een soortgelijk programma. In Rotterdam krijgen gasten bijvoorbeeld ook nog een rondleiding door het stadhuis. In de gemeente Amstelveen wordt de gast niet alleen ontvangen door raadsleden maar ook door een medewerker van de griffie. 

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 20 april 2016.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.    

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!