Raadsleden: Raadsledencongres leerzaam, enerverend, interessant

Raadsleden: Raadsledencongres leerzaam, enerverend, interessant

DEN HAAG – Met een hoofd en tas vol informatie naar huis. Veel gehoord en veel geleerd. Een geslaagde dag met 700 raadsleden. Leerzaam, enerverend en een goede, interessante dag.

Raadsleden uit het hele land blikten afgelopen zaterdag positief terug op het Raadsledencongres in Zwolle, georganiseerd door Raadslid.Nu, de Vereniging van Griffiers, de VNG en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Judith Rotink, CDA-raadslid uit Nijmegen, Carla Wijnhoven, raadslid uit Brummen, de fractie van Gemeentebelangen uit Uithoorn-De Kwakel, Marisa Grotens, VVD-raadslid uit Meppel, de fractie van Rhenens Belang, Be Veen, PvdA-raadslid uit Staphorst en Cindy Vorselman, PvdA-raadslid uit Assen. Het is zo maar een aantal raadsleden dat op de eigen twitteraccount laat weten met positieve gevoelens terug te kijken naar het Raadsledencongres in Zwolle, dat een volle bak trok met 700 raadsleden.

Ook twijfels over de nieuwe taken

Het onderwerp van de dag was de invoering van de nieuwe taken voor zorg, jeugdzorg en participatie voor gemeenten per 1 januari 2015. Veel gemeenten zijn met de voorbereidingen al een heel eind op streek. Of het allemaal klaar zal zijn, is voor velen de grote vraag. En voor sommigen zelfs twijfelachtig.

Duidelijk gemengde gevoelens, heeft Tim de Kroon, steunfractielid van GroenLinks uit Culemborg. “Waarop kunnen we sturen? Hoe gaan we transformatie inzetten?’

Zijn partijgenoot uit Amersfoort, Frans Prins: “Bij DDD2014 overheerst wel erg het gevoel dat we met zijn allen niet weten wat er na 1 jan 2015 gaat gebeuren. Verontrustend toch.”

Lex Kraft van Ermel van de Groep de Mos/Ouderenpartij Den Haag had goed geluisterd en concludeerde dat de gemeente Den Haag nog veel moet doen om voor 1 januari de zaak op orde te hebben.

We doen het niet slecht met nieuwe zorgtaken

De dag (met toespraken, gesprekken met bewindslieden en workshops) overziend doen we het in de gemeente Kampen niet slecht. “Natuurlijk is nog veel te doen en er zal ook nog wel wat fout gaan’, blikte Johan Witteveen, fractievoorzitter van de Christenunie in Kampen terug.

De gemeente moet de dienstbare overheid zijn en vragen wat de burger nodig heeft bij de decentralisatie, zo had Jeroen van der Laan, van de SGP/Christenunie uit Hardinxveld-Giessendam opgetekend uit de mond van staatssecretaris Van Rhijn. De bewindsman was met minister Plasterk (Binnenlandse Zaken), staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) en VNG-voorzitter Jorritsma in gesprek gegaan tijdens het congres met raadsleden in deelsessies “Raad weet Raad”. De bewindslieden verklaarden na afloop dat zij positief waren over de inzet van raadsleden in veel gemeenten. Van Rijn concludeerde dat er geen aanleiding was voor kritiek op raadsleden. Integendeel, heel veel raadsleden weten waar het over gaat met de nieuwe taken.

Beter in de raad dan in de Tweede Kamer

De toespraak van Jos van der Lans (www.josvdlans.nl) trok veel aandacht en een klaterend applaus. We staan voor de overgang van Haagse systeemwereld naar lokale leefwereld, was de analyse van Van der Lans.

Hij trok vooral de aandacht met zijn opmerking dat hij niet snapt dat er nog mensen in de Tweede Kamer willen zitten. In de gemeenten daar gebeurt het. De gemeenteraad is veel interessanter, zo herhaalde het Baarnse raadslid Anne Slingerland de woorden van Van der Lans op haar twitteraccount.

Tips aan de raad

De raadsleden kregen tal van tips en adviezen, onder meer uit de ruim 25 workshops die werden gegeven voor de raadsleden en die druk werden bezocht. Twee tips pikken we er hier uit.

In de afsluiting van het congres riep waarnemend voorzitter Mark den Boer van Raadslid.Nu de raadsleden op te waken te veel met details bezig te zijn.

Voorzitter Arjan Oudbier van de Vereniging van Griffiers adviseerde de raadsleden verder te kijken dan de invoeringsdatum van 1 januari 2015 voor de nieuwe taken: bepaal als raad wat je over een jaar wilt weten.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 22 september 2014.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin.

Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie. Nog geen lid van de vereniging? Aanmelden kan hier