Raadsleden-van-de-Week geven advies aan nieuwe raadsleden

Raadsleden-van-de-Week geven advies aan nieuwe raadsleden

‘Blijf dicht bij jezelf, luister naar anderen en onthoud voor wie je het doet’. Dat zijn de belangrijkste adviezen die gemeenteraadsleden willen meegeven aan nieuwe raadsleden, zo blijkt uit een rondvraag onder raadsleden in het rubriek Raadslid van de Week.

Met een benoeming tot lid van de gemeenteraad komt er veel op nieuwe raadsleden af.  Het is voor hen zaak zich goed voor te bereiden en vooral te luisteren naar collega-raadsleden die langer meelopen. Leo Bisschops, raadslid in Best voor de partij Lokaal Best: ‘Leg je oor eerst te luisteren over de functie van raadslid bij mensen waarvan je het gevoel hebt dat de publieke zaak voorop staat en niet partijbelangen.’

Luisteren naar andere raadsleden bevordert ook de samenwerking met andere partijen en raadsleden, vindt Jonathan van Diemen (CDA-raadslid De Ronde Venen): ‘Hou er rekening mee dat je elkaar in de politiek altijd weer nodig hebt. Je moet samenwerken, soms geven en soms nemen. Als je dat in balans hebt, kun je iets bereiken voor de inwoners.’

Verder krijgen nieuwe raadsleden mee om vooral dicht bij jezelf te blijven en datgene te doen hij of zij gekozen is, namelijk het dienen van het volk. Hans Pelle, PvdA-raadslid uit Berkelland, wijst hierop en stelt dat raadsleden die de volksvertegenwoordigende rol niet uit het oog verliezen vroeg of laat hiervoor gewaardeerd zullen worden: ‘Werk namens je partij altijd in het belang van het volk. Zij zullen dat zien en waarderen. En dat merk je! Niet de andere dag, maar later. En soms veel later!’ Ingeborg Hoogeveld, gemeenteraadslid voor Leefbaar Rotterdam, beaamt dit: ‘Houd je ogen op de bal, dat betekent dus: het belang van je inwoners waar jij voor staat.’

‘Geef jezelf de tijd’

Raadsleden hebben ook praktische tips en adviezen voor nieuwe raadsleden. De belangrijkste op een rij: 

  1. ‘Lees niet teveel stukken, maar ga kennismaken met bewoners en ondernemers in de stad.’ (Pepijn Boekhorst, GroenLinks-raadslid Nijmegen)
  2. ‘Geef jezelf de tijd!’ (Falgun Binnendijk, CDA-raadslid Alkmaar)
  3. ‘Wees scherp in debatten maar speel niet op de persoon’ (Cors Punt, raadslid in Moerdijk voor Lijst Punt/Kleijn)
  4. ‘Relativeer de wereld waar je in terecht komt en gebruik je humor; dat maakt het zoveel leuker.’ (Mark van Oosterwijk, raadslid voor Pro Actief Goirle)
  5. ‘Schaam je niet voor je frisse blik’ (Simone Kennedy, ChristenUnie-raadslid Amersfoort)

Verantwoording

De adviezen en tips van raadsleden aan nieuwe raadsleden komen voort uit de serie Raadslid van de Week zoals die op de website zijn verschenen.

Voor een volledig overzicht van de antwoorden van alle Raadsleden van de Week uit de afgelopen maanden op deze vraag kunt u hier terecht.