Raadsleden van Nederland: Annet Belt

Raadsleden van Nederland: Annet Belt

Wat drijft raadsleden? Wat geeft hen de energie en motivatie om zich in te zetten voor de samenleving? En welke instelling en idealen nemen zij mee de raadszaal in? In de serie Raadsleden van Nederland vertellen raadsleden hun verhaal. Deze week Annet Belt, raadslid voor de SP in Leusden.

“Zo nu en dan klinken er oproepen om er toch maar vooral in gezamenlijkheid uit te komen. De Leusdense maat, noemen we dat hier. Maar als je vanuit verschillen fundamenten of ismes naar een thema kijkt, dan kóm je er soms gewoon niet uit. En dat is niet erg. We hoeven het niet met zijn allen eens te zijn. Sterker nog, dat lijkt me onwenselijk.

“De ideologie van de SP is helder. De menselijke maat staat centraal. Voor mensen met weinig geld bijvoorbeeld. Vanuit die gedachte hebben we de gemeentelijke begroting bekeken en vanuit die gedachte stelden we vast dat wij andere keuzes zouden hebben gemaakt. En dus stemden we tegen die begroting – een logisch gevolg van onze ideologie.

“Ik vind het fijn dat de andere landelijke partijen in onze gemeenteraad net zo herkenbaar zijn. We weten waar de VVD voor staat en horen hier een echt VVD-geluid. Zo hoort het ook. Al moet ik wel zeggen dat lokale afdelingen van landelijke partijen zo nu en dan standpunten hebben die afwijken van die van hun partijgenoten in de Tweede Kamer. Zo stemde de VVD hier in met een motie met betrekking tot het kinderpardon. Hoe dat komt? Lokale raadsleden staan meer met hun poten in de klei, hebben meer direct contact met mensen. En ervaren soms dat landelijk beleid voor inwoners niet goed uitpakt.

“Tot de verkiezingen hadden we hier een college zonder VVD en CDA en die partijen doen nu wel mee. Dat verschil is merkbaar. Je ziet de grondhouding van die partijen terug in het beleid. En hoewel ik met dat beleid vaak niet gelukkig ben, geldt ook hier dat het goed is. Een partij, landelijk of lokaal, kan niet zonder ideologie.”

Raadsleden van Nederland

In de serie Raadsleden van Nederland komen raadsleden met hun verhaal aan bod. Zij vertellen wat hun drijfveren zijn en wat zij willen leren. Volgende week is Corrie Jansen aan het woord, gemeenteraadslid voor Gemeentebelang Nunspeet. Eerder verschenen: