Raadsleden van Nederland: Freddy Grin

Raadsleden van Nederland: Freddy Grin

Wat drijft raadsleden? Wat geeft hen de energie en motivatie om zich in te zetten voor de samenleving? En welke instelling en idealen nemen zij mee de raadszaal in? In de serie Raadsleden van Nederland vertellen raadsleden hun verhaal. Deze week Freddy Grin, raadslid voor de PVV in Lelystad.

“Het was geen verrassing toen bij de verkiezingen bleek dat de Lelystadse raad met 35 zetels maar liefst veertien fracties kreeg. Inmiddels zijn het er trouwens vijftien. Wat wel verrassend is: het leidde niet tot problemen. Sterker nog, het gaat prima in onze raad.

“Dat vergaderingen met vijftien fracties niet uitmondden in hele lange vergaderingen tot diep in de nacht, heeft verschillende oorzaken. Zo hebben we in burgemeester Adema een voorzitter die vergaderingen ontspannen maar tegelijkertijd behoorlijk strak leidt. Wat ook helpt is dat we maximale spreektijden hebben vastgesteld. Daar houdt vrijwel iedereen zich prima aan. De vooraf afgesproken eindtijd wordt niet vaak overschreden.

“Het vergt wel discipline van de sprekers. Als een voorganger ongeveer inbracht wat jij had willen zeggen, doe het verhaal dan niet nog eens dunnetjes over. ‘Ik sluit me aan bij de vorige spreker’ voldoet in zo’n geval. En ja, ook dat gaat bij ons goed. Onlangs hadden we een training en de trainer sprak er zijn verwondering over uit dat het hier allemaal zo soepel loopt.

“Belangrijker nog dan al die praktische afspraken is misschien wel de sfeer in de gemeenteraad. Het gaat te ver om te zeggen dat we vrienden van elkaar zijn, maar vriendschappelijk zijn de contacten met veel collega-raadsleden zeker. Ik ben me ervan bewust dat mijn partij nogal omstreden is en had dan ook gerekend op nogal wat weerstand. In de praktijk valt dat ontzettend mee. In de raad van Lelystad zijn zowat alle politieke kleuren te vinden, ook DENK is vertegenwoordigd. Geen centje pijn. We hebben respect voor elkaar.”

Raadsleden van Nederland

In de serie Raadsleden van Nederland komen raadsleden met hun verhaal aan bod. Zij vertellen wat hun drijfveren zijn en wat zij willen leren. Eerder verschenen: