Raadsleden van Nederland: Johan van Gerwen

Raadsleden van Nederland: Johan van Gerwen

Wat drijft raadsleden? Wat geeft hen de energie en motivatie om zich in te zetten voor de samenleving? En welke instelling en idealen nemen zij mee de raadszaal in? In de serie Raadsleden van Nederland vertellen raadsleden hun verhaal. Deze week Johan van Gerwen, raadslid voor het CDA in Meierijstad

“Fractievoorzitter zijn moet je willen, moet je kunnen en het moet je gegund worden. Zo simpel is het. We waren er na de verkiezingen redelijk snel uit. Onze lijsttrekker en politiek leider werd wethouder en, zoals gebruikelijk, bepaalde de fractie onderling wie voorzitter zou worden. Ik was niet de enige kandidaat, maar tot gedoe leidde de verkiezing niet.

“Ik wilde het graag en stak dat niet onder stoelen of banken. Ik ben nieuwsgierig aangelegd, wil graag van alles op de hoogte zijn. Dat lijkt me een goede eigenschap voor het fractievoorzitterschap. Ik vind het verder leuk om op de bok te zitten. En niet te vergeten: ik geniet van het politieke spel.

“Wat het kunnen betreft: je moet er sowieso de tijd voor hebben. Ik ben er toch wel zo’n 25 tot 30 uur per week druk mee. Je kunt dit er niet eventjes bij doen. Voor de algemene beschouwingen neem ik bijvoorbeeld altijd een paar dagen vrij om me goed voor te bereiden. Ik doe daar niet zielig over, want als raadslid krijg je een vergoeding. Dan moet je niet moeilijk doen over het opnemen van wat vakantiedagen.

“De eigenschappen die je nodig hebt om dit werk goed te kunnen doen? Je moet niet te beroerd zijn om knopen door te hakken. Enige vorm van overwicht hoort erbij, zonder dat je bazig doet. Verder is het handig als je over een groot netwerk beschikt. Ik investeer daarin. Als ik een staatssecretaris of Kamerlid van mijn partij bel, dan weten ze meteen wie ze aan de telefoon hebben. Dat is handig. Maar het ontstaat niet vanzelf. Kwestie van naar bijeenkomsten gaan en trainingen volgen. Dan kom je elkaar tegen. Maar het gaat bij dat netwerk natuurlijk ook – en misschien wel vooral – om lokale relaties.

“De derde voorwaarde waaraan een fractievoorzitter moet voldoen: het moet je gegund worden. Dat begint vanzelfsprekend met de eigen fractie, maar ook bij andere partijen moet je redelijk goed liggen. Want uiteindelijk moet je met andere raadsleden en wethouders dingen voor elkaar krijgen. Dan is het nodig dat mensen graag met je overleggen. Overigens wordt het je gemakkelijker gegund als mensen zien dat je het kan.

“Elke fractievoorzitter heeft zijn eigen stijl. Ik denk dat ik redelijk strak ben, zeker als het gaat om de processen binnen de fractie en de raad. Afspraak is afspraak. Maar als het om standpunten gaat, zoek ik graag het compromis. Wat niet wegneemt dat ik de standpunten van mijn fractie en van mezelf niet onder stoelen of banken steek.”

Raadsleden van Nederland

In de serie Raadsleden van Nederland komen raadsleden met hun verhaal aan bod. Zij vertellen wat hun drijfveren zijn en wat zij willen leren. Volgende week is Reinier Mulder aan het woord, gemeenteraadslid voor de ChristenUnie in Zwolle. Eerder verschenen: