Raadsleden van Nederland: Reinier Mulder

Raadsleden van Nederland: Reinier Mulder

Wat drijft raadsleden? Wat geeft hen de energie en motivatie om zich in te zetten voor de samenleving? En welke instelling en idealen nemen zij mee de raadszaal in? In de serie Raadsleden van Nederland vertellen raadsleden hun verhaal. Deze week Reinier Mulder, raadslid voor de ChristenUnie in Zwolle.

“Van de drie rollen die een raadslid heeft (kaders stellend, controlerend, volksvertegenwoordigend, red.), vind ik die van volksvertegenwoordiger toch wel het mooist. Het is de reden dat ik nergens anders raadslid zou kunnen zijn dan in Zwolle, in mijn stad. Ik kan geen ander volk vertegenwoordiging, dan dit volk. Want de Zwollenaren ken ik en daar voel ik me mee verbonden.

“Het is belangrijk dat raadsleden een uitgesproken visie hebben. ‘Wat het volk wil, dat gaan we doen’, daar sta ik ver vanaf. Er zit een filter tussen wat het volk wil en wat er gebeurt en dat is de ideologie van de raadsleden. Die van mijn partij wordt, zo blijkt uit de uitslag van verkiezingen, gedeeld door elfduizend Zwollenaren. Dat is fijn. En het kan een volgend keer weer anders zijn.

“We willen in Zwolle achtduizend nieuwe woningen bouwen. Dat is een enorme opgave. Tegelijkertijd hebben we besloten dat we niet in het buitengebied gaan bouwen. Het gevolg is dat nieuwe woningbouw ten kosten gaat van bepaalde elementen in de stad. Dat leidt tot weerstand. En dus trek ik de wijken in, leg ik mijn oor te luister, toets ik mijn visie met die van de mensen die ik spreek – waarbij ik trouwens bij voorkeur naar de wijken ga waar mijn partij weinig aanhang heeft. Anders is het wel heel gemakkelijk. Ik roep mensen op om te vertellen wat ze willen en vinden. Maar ik doe ook aan verwachtingsmanagement. Dat uiteindelijk de raadsleden zelf hun afweging maken. Ik vertel ze wat ik met hun inbreng doe.

“Ik ben meer buiten het gemeentehuis dan erbinnen. Twee werkbezoeken per week leg ik af. Daarbij toets ik steeds de visie van mijn fractie met die van wat de mensen in de stad vinden. Het is bij de verkiezingen aan de inwoners om te laten weten wat ze ervan vinden. Bij de laatste verkiezingen waren ze redelijk tevreden, want we werden de grootste fractie en mochten vervolgens twee wethouders leveren. Als we het niet goed doen, dan hoor ik dat graag tussendoor maar mogen de Zwollenaren dat in 2022 tijdens de verkiezingen laten zien.”

Raadsleden van Nederland

In de serie Raadsleden van Nederland komen raadsleden met hun verhaal aan bod. Zij vertellen wat hun drijfveren zijn en wat zij willen leren. Volgende week is Charles de Haas aan het woord, fractievoorzitter Gemeentebelangen Smilde Beilen Westerbork. Eerder verschenen: