Raadsleden van Nederland: Ruud Visser

Raadsleden van Nederland: Ruud Visser

Wat drijft raadsleden? Wat geeft hen de energie en motivatie om zich in te zetten voor de samenleving? En welke instelling en idealen nemen zij mee de raadszaal in? In de serie Raadsleden van Nederland vertellen raadsleden hun verhaal. Deze week Ruud Visser, raadslid voor BurgerBelang in Zeewolde.

“Op de avond van de verkiezingen was het nog behoorlijk spannend of we de kiesdrempel zouden halen. Maar het is gelukt: de oudste lokale partij van Zeewolde doet tot 2022 weer mee! Ik hoop dat we daarna weer door mogen gaan, het liefst natuurlijk met een tweede zetel.

“Het is zwaar, zo in je eentje. Gelukkig heb ik de hulp van maar liefst vijf steunfractieleden, maar uiteindelijk moet je het in de gemeenteraad alleen doen. En dan hebben ze hier ook nog eens het systeem van de commissievergaderingen aangepast: burgerraadsleden bestaan in Zeewolde niet meer. Ik heb me daar fel tegen gekant. Niet alleen wordt de werkdruk voor fracties met één zetel zo nog groter, ook staat het haaks op het streven om mensen meer bij de politiek te betrekken.

“Ik ben zo’n 25 uur bezig met het raadswerk. Vergaderen, stukken lezen, gesprekken met inwoners – het is maar goed dat ik gepensioneerd ben, want met een volle baan is het niet te doen.

“Het is niet zo dat je in je eentje je handen vrij hebt. De standpunten die ik verkondig zijn afgestemd met de leden van de steunfractie. Dus het idee dat ik geen last zou hebben van opgelegde fractiediscipline is onjuist. En verder moet je veel harder werken om iets voor elkaar te krijgen. Met één stem van de negentien maak je nu eenmaal niet enorm veel indruk. De oplossing: nadrukkelijk de samenwerking zoeken met andere partijen. Ik doe dat steeds vaker en dat werkt.”

Raadsleden van Nederland

In de serie Raadsleden van Nederland komen raadsleden met hun verhaal aan bod. Zij vertellen wat hun drijfveren zijn en wat zij willen leren. Volgende week is Jonathan Vrijman aan het woord, gemeenteraadslid voor Echt Voor Barendrecht. Eerder verschenen: