Raadsledengids 2024: hoe maak ik betere keuzes als raadslid?

Raadsledengids 2024: hoe maak ik betere keuzes als raadslid?

Hoe maak ik het raadslidmaatschap behapbaar? Dat staat centraal in de Raadsledengids 2024. In de gids wordt inzicht geboden in hoe en op welke wijze raadsleden keuzes kunnen maken om niet alles te doen. In de gids worden praktische inzichten, goede tips en verwijzingen naar meer informatie geboden. De gids is voor en door raadsleden gemaakt.

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden brengt jaarlijks deze Raadsledengids (voorheen Opleidingengids) uit. De eerste exemplaren zijn vandaag uitgedeeld tijdens de Algemene Ledenvergadering in Soest.

Keuzes maken

Raadsleden moeten zich afvragen waar zich graag voor willen inzetten: ‘Er is ruimte genoeg om raadswerk te kiezen waar je energie van krijgt’, aldus voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, Hanneke Willemstein. In de gids vertelt ze over hoe je raadswerk mooi maakt voor jezelf en voor de raad.

Praktische tips

Andere raadsleden delen belangrijke leermomenten die hun kijk op het raadswerk hebben veranderd, met tips voor andere raadsleden. Pieter Norder, griffier in Het Hogeland, heeft 25 praktische tips opgesteld om raadswerk effectiever te maken.

In de gids staan ook tips over hoe om te gaan met de pers, het college, grote hoeveelheden informatie en netwerken.

Interview Van Harreveld

Te veel keuze kan leiden tot keuzestress, terwijl een gebrek aan keuze een gevoel van onvrijheid geeft, zo geeft Frenk van Harreveld aan. Hij is hoogleraar sociale cognitie en gedragsbeïnvloeding aan de Universiteit van Amsterdam. In het interview vertelt hij over de psychologie achter het maken van keuzes.  

Andere thema’s

Er worden nog veel andere thema’s behandelt in de Raadsledengids. Zo is er een handleiding voor een stevige griffie, worden resultaten van onderzoeken naar raadsleden gepresenteerd en wordt gekeken naar inspiratiebronnen voor het maken van keuzes (zoals: burgemeester, thuisfront, lobbyist, inwoners & werkbezoek).

Hoe ontvang ik de gids?

U kunt de Raadsledengids hier online bekijken. Raadsleden die lid zijn van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden krijgen binnen enkele weken een exemplaar toegestuurd. Raadsleden die geen lid zijn en een exemplaar willen hebben kunnen die aanvragen via info@raadsleden.nl

Meer informatie?

Voor meer informatie over leren en opleidingen, kunt u naar de digitale leeromgeving die 24/7 beschikbaar is voor raadsleden.