Raadsledengids: Kies het raadswerk waar je energie van krijgt

Raadsledengids: Kies het raadswerk waar je energie van krijgt

‘Het is belangrijk dat elk raadslid zich inzet op basis van de eigen vaardigheden, voorkeuren en mogelijkheden’, zegt Hanneke Willemstein, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. In haar voorwoord van de Raadsledengids 2024 geeft ze aan dat raadsleden zich moeten afvragen waar ze energie van krijgen, om op die manier een sterke raad te kunnen vormen.

Als raadslid krijg je steeds meer inzicht in je eigen voorkeuren, aanleg en ervaring. Hiervan moet je gebruik maken, want het helpt je om je draai te vinden als raadslid. Dit moet je de tijd geven; je hebt vier jaar nodig om de hele cyclus te doorlopen en ervaring op te bouwen. Forceer je niet om sneller te willen leren. In de tweede raadsperiode is het raadswerk makkelijker, zo legt Willemstein, die raadslid is in Alphen-Chaam, uit in de Raadsledengids. Het thema van de Raadsledengids 2024 is keuzes maken.

Keuzes in de fractie

Om zelf te kiezen waar je je als raadslid voor in wilt zetten, ben je afhankelijk van afspraken binnen de fractie. In sommige fracties doet iedereen een beetje van alles, in andere fracties wordt gewerkt met specialisaties. Bij eenpersoonsfractie moet een raadslid zich met alles bezighouden.

Samen keuzes maken

Idealiter vormt de raad een eenheid met alle opgedane ervaring en inzichten. Er is gezamenlijke kracht nodig om een verschil te kunnen maken. Er zijn ook steeds meer gemeenten die kiezen voor een raadsbreed akkoord. Daarbij staat zoeken naar de inhoud waarover je het eens kan worden centraal, zonder dat er van tevoren afspreken worden gemaakt over meerderheden.

Hulp van griffie

Er is geen ideale werkwijze van een raad. Raadsleden in een gemeente moeten samen afspreken hoe ze zich in de praktijk bezig gaan houden met uitdagingen, aldus Willemstein. “Het is goed om met elkaar te bepalen wat voor raad je wil zijn.”. Dit hoef je niet allemaal zelf te doen als raad, maar daar kan de griffier bij helpen. De griffier is de belangrijkste ambtenaar en adviseur van de raad en heeft tot taak om de rol en de positie van de raad te versterken.

Ruimte voor ideeën

Bedenk dat je altijd ruimte kunt maken voor je ideeën, meer dan je misschien verwacht, zegt Willemstein. Voorstellen van het college zijn niet in beton gegoten, en daar valt wat tegen en met te doen. Als raadslid heb je de verantwoordelijkheid om een oordeel te vormen, ongeacht of je onderdeel bent van de coalitie of oppositie. Zoek daarin naar hoe je de raad en jezelf in kracht zet. Er valt veel te kiezen. Bespreek wat je interesses zijn en hoe jij je wilt ontwikkelen. “Raadswerk mag ook gewoon leuk zijn. Er is genoeg ruimte om raadswerk te doen waar je energie van krijgt”, aldus Willemstein.

Meer informatie

Voor de online versie van de Raadsledengids 2024, klik hier.

De Raadsledengids wordt door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden jaarlijks gemaakt. Dit jaar is het thema: keuzes maken. Een printversie van de gids is toegestuurd aan alle leden. Voor de onlineversie klik hier. Voor opleidingen en trainingen kijk op de online leeromgeving voor raadsleden.