Raadszetel in Waalwijk blijft leeg: ''gevulde raadszetels van belang voor legitimiteit''

Raadszetel in Waalwijk blijft leeg: ''gevulde raadszetels van belang voor legitimiteit''

De derde zetel van de Waalwijkse D66 blijft leeg. Per 1 januari 2020 legt Ilse Langermans haar functie neer. D66 in Waalwijk geeft aan geen beschikbare kandidaten achter de hand te hebben, vandaar dat de zetel leeg blijft tot de volgende verkiezingen. ''Voor het gezag en de legitimatie van de gemeenteraad onder de inwoners is het van belang dat alle raadszetels ingevuld zijn.''

Langermans stopt met het raadswerk omdat zij het niet kan combineren met een nieuwe baan in het onderwijs. Een slechte zaak, vindt Henk Bouwmans, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden: ''Het is voor het gezag en de legitimatie van de gemeenteraad onder de inwoners van belang dat alle raadszetels ingevuld zijn. Een sterke raad doet er toe en en een lege zetel draagt daar niet aan bij. Het is in eerste instantie een zaak voor de politieke partij, maar er moeten wel voldoende mensen beschikbaar zijn.''

Het wordt steeds lastiger om voldoende kandidaten te vinden die de gehele vier jaar willen uitzitten. Gevraagd door het Brabants Dagblad geeft Bouwmans aan dat er bij de vorige verkiezingen 58.000 kandidaten waren voor 8900 raadszetels: "Dat is voldoende zou je zeggen. Maar we zien dat steeds meer kandidaten zeggen: ‘Ik wil wel op de lijst maar ik ga niet vier jaar in de raad zitten’."

Niemand beschikbaar

Mieke Heuvelmans, voorzitter van D66 Midden-Brabant, vertelt in het Brabants Dagblad van 19 november dat de partij niemand beschikbaar heeft. De eerstvolgende kandidaat is inmiddels verkozen in de Provinciale Staten. "Om belangenverstrengeling te voorkomen hebben we het uitgangspunt dat iemand niet in meerdere bestuursorganen deelneemt.", aldus Heuvelmans. Andere kandidaten zijn, onder meer wegens verhuizing, niet meer beschikbaar.

In hetzelfde artikel geeft griffier Guus Kocken aan dat het een unieke situatie is dat een fractie niet de zetels kan vullen. Fracties zijn gebonden de verkiezingslijst voor vervangers voor stoppende raadsleden: "Als niemand de zetel wil of kan innemen, dan blijft de zetel leeg tot de volgende verkiezingen. Dit betekent dat tot de verkiezingen van 2022 de zetel vacant blijft."

Het is niet voor het eerst dat en zetel leeg blijft. In de vorige periode kwam dit onder andere voor bij ChristenUnie Vianen en eerder ook bij de PvdA in Kapelle en de SP in Raalte.

Zie voor het totaal aantal kandidaten en meer gegevens het onderzoek Nieuwe raadsleden - een vergelijking tussen 2014 en 2018.