Stemgedrag en uitspraken per raadslid terug te vinden

Stemgedrag en uitspraken per raadslid terug te vinden

Het stemgedrag van elk raadslid in de afgelopen raadsperiode terugvinden en precies kunnen zien wat hij of zij heeft gezegd in de raad? Met een paar simpele stappen kan dat voor elk raadslid in beeld worden gebracht.

Een workshop door kennispartner Notubiz over “Transparantie in de nieuwe raadsperiode” maakte de tongen los van de raadsleden op het Raadsledencongres in Zwolle. Er waren twijfels of dergelijke transparantie wel zo slim en verstandig is. “Het kan er toe leiden dat je elkaar nog meer vliegen gaat zitten afvangen. Ik vraag mij af of de burgers daar op zitten te wachten”, zei een van de raadsleden. Een raadslid dat in maart nieuw in de raad is gekomen, vindt het een prachtig instrument. “Ik heb al twee keer de wethouder er op kunnen wijzen dat hij eerder dus wat anders heeft gezegd dan wat hij nu zegt”. 

Liever zo transparant dan per stemwijzer

De zorgen verloren het uiteindelijk van de wil om als raadslid zo transparant mogelijk te zijn. “Je kunt toch laten zien wat je als raadslid zegt en stemt. Liever dat dan een dure stemwijzer’, zei een ander raadslid. Er is bovendien nog een voordeel in vergelijking met de Stemwijzer. In beeld brengen wat elk individueel raadslid heeft gestemd, en heeft gezegd, maakt precies duidelijk wat een raadslid heeft gedaan. De Stemwijzer – een duur instrument, zo vonden raadsleden – geeft alleen maar aan wat je van plan bent. Twintig gemeenteraden maken al gebruik van de mogelijkheid om per raadslid het stemgedrag en de uitspraken snel en gemakkelijk terug te vinden via het digitale systeem dat Notibuz heeft gemaakt.

Voor meer informatie:
Website: www.notubiz.nl
Telefoon: 010-7890990
Email: info@notubiz.nl