Stuurt u vertrouwelijke raadsinformatie via Whatsapp?

Stuurt u vertrouwelijke raadsinformatie via Whatsapp?

DEN HAAG- Raadsleden delen via de fractie Whatsapp en mails vertrouwelijk informatie. De gemeente informeert de raadsleden over geheime stukken via het Raadsinformatiesysteem (het RIS) of per mail. Zowel mails, het RIS als whatsappgesprekken kunnen gehackt worden. De Taskforce BID zal tijdens het VNG jaarcongres aandacht vragen voor de informatieveiligheid van onder andere raadsleden.

Door middel van live hackdemonstraties krijgen raadsleden meer zicht in informatieveiligheid. De demonstraties vinden plaats onder leiding van onder leiding van Franc Weerwind, burgemeester gemeente Velsen en Alexander Meijer, gemeentesecretaris De Ronde Venen. Tijdens het VNG congres zal de Taskforce BID zich bevinden bij standnummer 49. De demonstraties vinden plaats tussen 9.00 en 10.00 en tussen 12.30 en 13.30.

Ook zal de Taskforce BID pitches verzorgen tijdens de regionale veiligheidscongressen. In Apeldoorn wordt een workshop gewijd aan de bewustwording van informatieveiligheid. Welke gevaren liggen erop de loer en hoe voorkom je deze. Door deze vragen te beantwoorden voorkomen raadsleden dat ze gehackt worden. Aanmelden voor de hackdemonstraties kan door hier te klikken.

Taskforce Bestuur en Informatieveiligheid Dienstverlening (BID)

De Taskforce BID is op 13 februari 2013 door minister Plasterk (BZK) voor een periode van twee jaar in het leven geroepen. Het doel van de Taskforce BID is om het onderwerp informatieveiligheid hoog op de agenda te krijgen bij bestuurders en topmanagement van alle overheidslagen. Bewustwording is daarbij een van de doelen, onder meer door het aanbieden van een zelftest.

Taskforce BID wil raadsleden helpen om zicht te krijgen op hoe hun gemeente omgaat met informatieveiligheid en met de technische en bestuurlijke risico’s die de gemeente daarbij loopt.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 10 juni 2014.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op twitter (@Raadslid.Nu), Facebook en Linkedin.

Raadslid.Nu houdt in juni en juli vier regionale congressen over het onderwerp veiligheid, zodat de gemeenteraad beter in staat is om dit jaar het veiligheidsplan voor de eigen gemeente vast te stellen. Informatie en aanmelding klik hier.

Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie. Nog geen lid van de vereniging? Aanmelden kan hier