Terugblik op een geslaagd jaarcongres

Een kennisplein met meer dan dertig stands waar met collega’s kennis en ervaringen uitgewisseld werden. Een plenaire programma met topsprekers als Liesbeth Spies, Alex Brenninkmeijer en Mona Keijzer. Twintig workshops vol praktische informatie. De onthulling van een tool die raadsleden helpt in hun rol als werkgever van de griffie.

Zomaar enkele hoogtepunten van ons jaarcongres dat afgelopen zaterdag plaatsvond in theater Spant! in Bussum. Thema van de dag was ‘sterke raad, sterke gemeente’. Honderden raadsleden, griffiers, burgemeesters, wethouders en overheidsspecialisten kwamen vanuit alle windhoeken van Nederland naar Bussum. Daar konden ze onder het genot van een kopje koffie informatie inwinnen over meer dan dertig organisaties op het kennisplein.

Het plenaire programma werd om 10.00 uur geopend door de dagvoorzitter van dienst Victor Deconinck. Hij gaf als eerste het woord aan Milo Schoenmaker, burgervader van Bussum. Peter Otten, voorzitter van Raadslid.nu, kreeg vervolgens het woord. Hij heette iedereen van harte welkom en legde kort uit op welke wijzen de vereniging zich inzet voor het belang van raadsleden. Tot slot overhandigde hij een rapport dat Raadslid.nu in samenwerking met Daadkracht uitgebracht heeft aan de volgende spreker, demissionair minister Liesbeth Spies. Na het rapport dankbaar in ontvangst genomen te hebben, benadrukte ze onder meer dat raadsleden de schakel vormen tussen bestuur en burger. Ook sprak zij de verwachting uit dat onder het nieuwe kabinet de drie decentralisaties, mogelijk in ietwat gewijzigde vorm, doorgang zullen vinden.

Na de demissionair minister was het tijd voor de onthulling van de griffierstool. Deze tool helpt raadsleden, tien jaar na de invoering van het dualisme, in hun rol als werkgever van de raad. Vice-voorzitter van Raadslid.nu, Hanneke Balk, wijdde uit over het belang van deze tool. Gert-Jan Broer van Necker van Naem, de partner waarmee Raadslid.nu de tool ontwikkeld heeft, deed kort uit de doeken hoe de tool, die voor leden van Raadslid.nu ontsloten wordt via onze website, werkt.

Vervolgens was het de beurt aan nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. Brenninkmeijer ging in op het belang van een integer openbaar bestuur.

Het laatste woord tijdens het plenaire ochtendprogramma was aan de raadsleden zelf. In een zogeheten meetlintdebat onder leiding van Lars Duursma van Debatrix namen acht raadsleden op een lint een plaats in om aan te geven in hoeverre ze het eens waren met de door Duursma geponeerde stellingen. De stellingen ‘De toename van gemeentelijke taken is onverenigbaar met een afname van het aantal raadsleden’ en ‘De toename van gemeentelijke taken maakt betere ondersteuning van raadsleden onmisbaar’ leidden tot interessante discussies, die beoordeeld werden door vijf overheidsexperts.

Na de lunch was het tijd voor de workshops. In twee ronden van tien workshops konden de bezoekers hun kennis bijspijkeren op door henzelf gekozen onderwerpen. Er was keus uit onder andere ‘Integriteit’, ‘Een schone openbare ruimte’, ‘De decentralisaties’, ‘Sport en bewegen in de buurt’, ‘De raad als baas’, ‘Geld uit afval’, ‘Kaderstellen’, ‘Digitaal werken’ en ‘Sturen op veiligheid’.

Victor Deconinck leidde in de plenaire afsluiting een debat met Tweede Kamerlid Mona Keijzer, de Delftse wethouder Raimond de Prez en Daadkracht-adviseur Arnold Mulderij. Door de vele vragen uit het publiek werd het een uiterst levendig bedoening.

Ter afsluiting nam Raadslid.nu-voorzitter Peter Otten nogmaals het woord om iedereen die het jaarcongres mogelijk heeft gemaakt te danken voor hun inzet, waarna de bezoekers voor de borrel togen naar het kennisplein waar met collega’s de dag nabesproken werd. Bij vertrek kreeg iedereen nog de congrestas mee boordevol informatie van de kennispartners en uiteraard het 100 pagina’s tellende congresmagazine Raad.2012. Een passend einde van een mooie dag om niet snel te vergeten.

Alle foto's van het jaarcongres vindt u hier. De komende dagen zullen we op deze site zoveel mogelijk presentaties, toespraken et cetera plaatsen. Houdt de site dus in de gaten!