Tilburgs raadslid stapt vroegtijdig uit vertrouwenscommissie

Tilburgs raadslid stapt vroegtijdig uit vertrouwenscommissie

DEN HAAG – Jan van Beurden, raadslid voor Optimistisch Politiek Actief (OPA), stapt uit de Tilburgse vertrouwenscommissie voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. Dit doet hij naar aanleiding van de recente gebeurtenissen rond de burgemeestersbenoeming in Den Bosch.

In juli 2017 werd Jack Mikkers daar benoemd als nieuwe burgemeester. Later lekte uit dat hij tweede keus was achter Jan Hamming die ervoor koos om burgemeester te worden in Zaanstad. Commissaris van de Koning Wim van de Donk besloot aangifte te doen toen bleek dat er nog meer vertrouwelijke informatie was gelekt. Raadslid Sjef van Creij werd gearresteerd naar aanleiding van deze aangifte. Er is nog niet bekend gemaakt of hij schuldig is.

Geen risico

Jan van Beurden is al in een vroeg stadium uit de vertrouwenscommissie gestapt. In een brief aan de commissie schrijft hij: ‘’Hoewel ik geen moment twijfel aan mijn persoonlijke vermogen om in een materie als de burgemeestersbenoeming de uiterste geheimhouding te betrachten, heb ik geen enkele behoefte om het risico te lopen om aangewezen te worden als potentiele ‘’lekkert’’, mocht het ook in Tilburg tot een onbedoeld, ongewild en ongewenst lekkende situatie komen (zoals in Den Bosch nu of in Tilburg bij de laatste benoeming).’’

Naast het vermijden van het risico om als schuldige te worden aangewezen bij een eventueel lek noemt van Beurden de tijd die gemoeid gaat met het werk van de vertrouwenscommissie ook als obstakel. Volgens het raadslid van OPA is het als eenmansfractie en zelfstandig ondernemer niet mogelijk om anderhalve dag vrij te kunnen maken om de sollicitatiegesprekken met kandidaat-burgemeester te kunnen voeren.

Hulp bij procedure

Het ministerie van BZK heeft in mei 2016 een handreiking gepubliceerd om commissies te ondersteunen bij alle nieuwe ontwikkelingen die momenteel spelen bij de procedure rond de benoeming van een burgemeester en de competenties van de burgemeester. De handreiking is te lezen via deze link. 

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 4 september 2017

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.  

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 45 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 80 euro. Aanmelden kan hier!