Trots op de raad

Trots op de raad

DEN HAAG - Staat het aanzien van de raad en daarmee van de democratie inderdaad onder druk? Is de raad nog het hoogste bestuursorgaan? En wat is er dan nodig om het aanzien van de gemeenteraad te vergroten? Raadslid.Nu organiseert een aantal bijeenkomsten in het land over het aanzien van de gemeenteraad.

Het aanzien van de gemeenteraad daalt door het afnemen van het vanzelfsprekend gezag, de nadruk op schandalen en politieke crises en door groeiende regionalisering, aldus de conclusie in het rapport ‘Aanzien of Afzien’. Om hierover in gesprek te gaan met raadsleden, burgemeesters, griffiers en andere betrokken organiseert Raadslid.Nu in samenwerking met de Vereniging van Griffiers en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters verschillende bijeenkomsten. Dit is een onderdeel van het programma Samenspel Versterking Lokale Democratie.

Na bijeenkomsten in Capelle aan den IJssel, Goirle, Heerenveen en Amstelveen resteren er nog twee bijeenkomsten in Heumen (7 september) en Ommen (26 september). Inschrijven voor deze bijeenkomsten is nog mogelijk via deze link. De aanbevelingen die voortvloeien uit de gesprekken zullen aan het eind van het jaar worden gepubliceerd om de nieuwe raad te helpen bij het vergroten van het aanzien. Deelname is kosteloos en wordt afgesloten met een lichte broodmaaltijd.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 28 augustus 2017