Twee raadsleden worden Kamerlid

 

Den Haag – Twee gemeenteraadsleden, uit Alkmaar en Zwolle, worden dinsdag beëdigd als lid van de Tweede Kamer.

Ruud Heerema (35), VVD-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Alkmaar, wordt beëdigd als opvolger van Johan Houwers. Houwers  legde zijn Kamerlidmaatschap neer vanwege twijfel over zijn integriteit.

Tjitske Siderius (31), gemeenteraadslid in Zwolle, wordt dinsdag 3 september beëdigd als Tweede Kamerlid voor de Socialistische Partij (SP). Zij vervangt Sadet Karabulut wegens zwangerschapsverlof.

Dubbellidmaatschap

Sinds de laatste Kamerverkiezingen van 12 september 2012 zijn er twaalf gemeenteraadsleden beëdigd tot lid van de Tweede Kamer. Zij zijn allemaal gestopt als lokaal volksvertegenwoordiger met één uitzondering. Machiel de Graaf (PVV) heeft een dubbellidmaatschap en is zowel Tweede Kamerlid als lid van de gemeenteraad van Den Haag.

Uit de gemeenteraad

De Kamerleden die sinds de verkiezingen van 12 september 2012 gestopt zijn als gemeenteraadslid zijn: Vera Bergkamp (D66, Amsterdam), Manon Fokke (PvdA, Maastricht), Jaco Geurts (CDA, Barneveld), Tunahan Kuzu (PvdA, Rotterdam), Paul van Meenen (D66, Leiden), Mohamed Mohandis (PvdA, Gouda), Astrid Osenbrug (PvdA, Lansingerland), Selcuk Öztürk (PvdA, Roermond), Arno Rutte (VVD, Groningen) en Bas van ’t Wout (VVD, Amsterdam).

Raadslid.NU, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.