Van Zanen roept raadsleden op uit schuttersputje te komen

Van Zanen roept raadsleden op uit schuttersputje te komen

Raadsleden van verschillende gemeenten moeten elkaar opzoeken willen ze invloed hebben op regionale samenwerking. ‘Willen raadsleden zich daar tegenaan bemoeien, dan zullen ze elkaar in de verschillende gemeenten moeten opzoeken en dat niet overlaten aan collegeleden’, zegt Jan van Zanen, de nieuwe voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in het VNG Magazine.

Van Zanen waarschuwt raadsleden dat zij niet in hun gemeentelijke schuttersputjes moeten blijven zitten. ‘Wil je in de toekomst als raadslid goed functioneren, dan zul je over de eigen gemeentegrenzen heen moeten kijken. (..) Zoek de kracht met andere gemeenten, ga niet in een schuttersputje zitten omdat je het beter weet of het wel alleen kunt. We hebben elkaar nodig’, aldus Van Zanen aan het slot van zijn interview in VNG Magazine.

Het gedeelte van de uitspraken van Van Zanen over de rol van de raad is terug te lezen door hier te klikken op de betreffende passages uit het interview met nieuwe voorzitter van de VNG.

Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, is tijdens het Jaarcongres van de VNG benoemd tot voorzitter en opvolger van Annemarie Jorritsma. Van Zanen is bestuurlijk landelijk actief geweest als voorzitter van de VVD (2003-2008) en verder vooral lokaal actief als raadslid in Utrecht (1990-2002), wethouder in Utrecht (1998-2005) en burgemeester in Amstelveen (2005-2013) en in Utrecht (sinds 2013).