Vanaf medio maart: de raad aan het stuur tijdens het begrotingsproces

Vanaf medio maart: de raad aan het stuur tijdens het begrotingsproces

Van de kadernota vlak voor de zomer tot de begroting in het najaar is het van belang dat je als raadslid op het juiste moment het stuur pakt om je invloed te laten gelden. Waar moet het geld naartoe en ben je het als raadslid eens met de keuzes die het college voorlegt? Het college lijkt de wagen te bedienen. De raad zit echter als hoogste orgaan wel degelijk aan het stuur.

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden kondigt een reeks van bijeenkomsten door het hele land aan, gericht op het versterken van de controlerende en sturende rol van raadsleden op het begrotingsproces. Deze sessies, aangeboden in samenwerking met begrotingsexpert Jan Verhagen en kennispartner Deloitte, zijn ontworpen om deelnemers uit te rusten met de juiste kennis en instrumenten die nodig zijn om effectief invloed uit te oefenen op de koers van hun gemeente.

Begrotingsproces

De bijeenkomsten geven de deelnemers niet alleen meer inzicht in het begrotingsproces, van kadernota tot begroting, maar ook meer praktische handvatten voor het uitoefenen van invloed op de inhoud van de kadernota en de uiteindelijke begroting. Aandacht voor het beruchte ravijnjaar 2026 mag niet ontbreken.

Het doel van deze trainingen is om raadsleden niet alleen bewust te maken van hun sturende rol in het begrotingsproces, maar hen ook te voorzien van concrete handvatten om op het juiste moment het stuur te pakken.

Meer informatie

Meld je hier aan voor de eerste bijeenkomst op maandag 18 maart in het stadhuis van Bergen op Zoom.