"VNG: neem oproep meer raadsleden in bestuur serieus"

"VNG: neem oproep meer raadsleden in bestuur serieus"

Meer raadsleden in bestuur en commissies van VNG is belangrijk voor draagvlak en legitimatie voor Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Met deze oproep sloot Gerard Ram, vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, zijn bijdrage af tijdens de buitengewone ledenvergadering van de VNG. Ram sprak de teleurstelling uit over het geringe aantal raadsleden in bestuur en commissies van de VNG.

"De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden heeft moeten vaststellen dat 167 raadsleden zich hebben aangemeld voor een of meer van de 228 vacatures in bestuur en commissies van de VNG. Er zijn slechts 11 raadsleden benoemd", zo hield vice-voorzitter Ram de leden van de VNG voor.

De Tilburgse burgemeester Peter Noordanus, voorzitter van de commissie die de selectie van burgemeesters, wethouders, raadsleden, gemeentesecretarissen en griffiers voor het nieuwe bestuur maakte, onderstreepte dat het belangrijk is voor de VNG dat er meer raadsleden "in play" komen. Ook heeft het VNG-bestuur te weinig vrouwen.

Het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden gaat samen met de Vereniging van Griffiers en het bestuur van de VNG in gesprek over meer raadsleden en griffiers in het bestuur en de commissies van de VNG.

De tekst van de verklaring

De verklaring van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden tijdens de buitengewone ledenvergadering van de VNG, verwoordt door vice-voorzitter Gerard Ram leest u hier.

De ledenvergadering van de VNG in Utrecht benoemde de 228 nieuwe bestuurs- en commissieleden met overweldigende meerderheid.