Voorzitter: ‘Raadsledencongres belangrijk voor nieuwe taken raadsleden’

Voorzitter: ‘Raadsledencongres belangrijk voor nieuwe taken raadsleden’

DEN HAAG  - Bijna 700 raadsleden verzamelen zich zaterdag in Zwolle voor het Raadsledencongres. Het belangrijkste onderwerp zijn de nieuwe taken voor zorg en participatie voor gemeenten en de rol daarbij voor de gemeenteraad. Raadsleden gaan op het Raadsledencongres in gesprek met de verantwoordelijke leden van het kabinet, onder wie minister Plasterk en staatssecretaris Van Rijn.

‘Het is goed dat raadsleden elkaar tijdens het Raadsledencongres kunnen ontmoeten, hun vragen en probleempunten met elkaar kunnen uitwisselen en in gesprek kunnen gaan met de belangrijkste Haagse actoren op dit thema’, zegt Mark den Boer, waarnemend voorzitter van Raadslid.Nu. Op dit moment worstelen veel raadsleden nog steeds met de decentralisaties. De veranderingen zijn groot, de materie is complex en het moet ook nog eens heel snel geregeld worden. Veel gemeenten kunnen deze extra taken ook niet alleen aan. Dat betekent dat er veel tussen gemeenten wordt samengewerkt. Maar raadsleden hebben daardoor geen grip meer op het geheel omdat de invloed van raadsleden en gemeenteraden op gemeenschappelijk regelingen zeer beperkt is, aldus de voorzitter van Raadslid.Nu

Daarom organiseert Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, het Raadsledencongres samen met de Vereniging van Griffiers, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Actieprogramma Lokaal Bestuur en de ministeries van Binnenlandse Zaken, Sociale Zaken en Volksgezondheid en Welzijn. Deze samenwerking, die afgelopen voorjaar tot stand is gekomen, wordt toegejuicht door Raadslid.Nu. Door de samenwerking tussen de verschillende organisaties en met de kennispartners van Raadslid.Nu kan het congres een gevarieerd programma aanbieden aan de raadsleden en griffiers. Zo kunnen de raadsleden in het onderdeel 'de raad weet raad' in gesprek gaan met Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken), de staatssecretarissen Van Rijn (Volksgezondheid en Welzijn) en Klijnsma (Sociale Zaken) en VNG-voorzitter Jorritsma. Bovendien kunnen raadsleden door het Raadsledencongres op 1 dag door alle betrokken partijen geïnformeerd en bijgepraat worden over de laatste stand van zaken. De raadsleden krijgen ook de kans om in een 20-tal workshops hun eigen ervaringen en kennis te delen en te verruimen. Dit veelzijdige programma moet ervoor zorgen dat de gemeenteraden en griffiers zo goed mogelijk worden klaargestoomd voor de nieuwe taken en verantwoordelijkheden die zij krijgen vanaf 1 januari. Want: de raad doet ertoe!

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 17 september 2014.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op twitter (@Raadslid.Nu), Facebook en Linkedin.

Kom op 20 september naar de landelijke raadsledendag die Raadslid.Nu organiseert samen met de Vereniging van Griffiers, VNG en diverse departementen. Centraal thema: de drie decentralisaties. Aanmelden kan door het invullen van het aanmeldingsformulier, klik hier.

Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie. Nog geen lid van de vereniging? Aanmelden kan hier