Wat doet u als raadslid tegen ondermijning en onzichtbare criminele bedreiging?

Wat doet u als raadslid tegen ondermijning en onzichtbare criminele bedreiging?

DEN HAAG  De georganiseerde criminaliteit lijkt voor de gemiddelde gemeenteraad heel ver weg, maar is veel dichterbij dan veel raadsleden vermoeden. Ondermijning door de georganiseerde criminaliteit is een van de belangrijkste bedreigingen van de lokale democratie, zo klinkt het in de kringen van het LIEC en het RIEC.

Hoe herkent een raadslid georganiseerde criminaliteit? Moet een raadslid dan kijken of er een Al Capone in zijn omgeving rondloopt? Integendeel, het gaat veel onzichtbaarder en de georganiseerde criminaliteit is dichterbij dan het gemiddelde raadslid misschien wel denkt. Het Landelijk Informatie en Expertise Centrum (LIEC) samen met de (door gemeenteraden deels betaalde) Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC) waarschuwen voor de ondermijnende activiteiten van de georganiseerde criminaliteit.

In de 4 regionale bijeenkomsten over veiligheid gaan vertegenwoordigers van het LIEC en het RIEC met gemeenteraadsleden in gesprek over hoe georganiseerde criminaliteit is te herkennen, welke goede voorbeelden er zijn om als gemeente en als raad met de bedreigingen ervan om te gaan en hoe de politiek niet sluipenderwijs in de greep komt van dat soort vormen van criminaliteit. En wat doet u als raadslid wanneer u een Bibob-oordeel voorgelegd krijgt? Wanneer en hoe kunt u vertrouwen op de uitkomsten uit het Bibob-onderzoek?

De regionale bijeenkomsten voor veiligheid voor raadsleden vinden plaats in Helmond (25 juni), Haren (26 juni), Apeldoorn (2 juli) en Leidschendam-Voorburg (7 juli).

Raadsleden kunnen zich inschrijven via de website van Raadslid.Nu. 

Voor meer informatie over de werkzaamheden van het LIEC/RIEC zie de website van deze organisatie die streeft naar een gezamenlijke integrale overheidsaanpak tegen georganiseerde criminaliteit.

Wie meer wil weten over het recente gestarte grootscheepse offensief tegen drugsbaronnen in Zuid-Nederland, lees dan een recent artikel dat hierover eind mei verscheen.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 3 juni 2014.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op twitter (@Raadslid.Nu), Facebook en Linkedin.

Raadslid.Nu houdt in juni en juli vier regionale congressen over het onderwerp veiligheid, zodat de gemeenteraad beter in staat is om dit jaar het veiligheidsplan voor de eigen gemeente vast te stellen. Informatie en aanmelding klik hier.

Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie. Nog geen lid van de vereniging? Aanmelden kan hier!