Wat is de rol van de gemeenteraad van morgen?

Wat is de rol van de gemeenteraad van morgen?

Vijftien jaar zet de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden zich in voor een sterke rol en positie van de gemeenteraad onder het motto “Een sterke raad doet er toe”. Vanwege het jubileum van de vereniging vindt er op 6 juni een Raadsconferentie plaats met als hoofdthema: de toekomst van het raadslidmaatschap. Spreker is de Leidse hoogleraar staats- en bestuursrecht prof. Wim Voermans.

Wat is de rol van de gemeenteraad in de toekomst? Blijf de gemeenteraad het hoogste bestuursorgaan? Is het nodig en wenselijk dat de gemeenteraad een lekenbestuur blijft, of moet het raadswerk door fulltime raadsleden worden uitgevoerd? Slechts krap de helft van de raadsleden vinden dat de raad het hoogste bestuursorgaan is in de gemeente en dat roept de vraag op hoe de raad in de toekomst zijn positie en rol kan versterken? Is er andere ondersteuning nodig of dienen raadsleden andere keuzes te maken?

Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht, geeft zijn visie op de toekomst van het raadslidmaatschap en gaat in gesprek met raadsleden over hun rol en positie. De aftrap van de bijeenkomst wordt gedaan door Bahreddine Belhaj, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Deze online Raadsconferentie is de eerste in een reeks van bijeenkomsten waarin de vereniging het gesprek wil voeren met raadsleden over de toekomst van het raadslidmaatschap en de rol van de gemeenteraad van morgen.

Voor het programma van en het aanmelden voor deze bijeenkomst klik hier. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden heeft raadsleden ook gevraagd om een enquete over de toekomst van het raadslidmaatschap in te vullen. De vragenlijst staat nog open. Voor wie de vragen nog wil beantwoorden, klik hier. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden is op 3 juni 2005 opgericht als vereniging voor raadsleden en zet zich in voor de ondersteuning en deskundigheidsbevordering van raad en raadsleden. Voor meer informatie over de vereniging, zie website.

Het vijftienjarig bestaan zou met een grote Raadsconferentie in Apeldoorn worden gevierd, maar door de coronamaatregelen is deze ontmoeting van raadsleden uit het hele land geschrapt. De vereniging wil het 15-jarig bestaan niet ongemerkt voorbij laten gaan en daarom vindt op 6 juni deze eerste online Raadsconferentie over de toekomst van het raadslidmaatschap plaats.